29. jul 2023 19:29

IAEA: Oprema NE Zaporožje je u dobrom stanju, nisu pronađene mine i eksploziv

Izvor: TANJUG

podeli vest

IAEA: Oprema NE Zaporožje je u dobrom stanju, nisu pronađene mine i eksploziv

Foto: Shutterstock.com/Chatham172, ilustracija

BEČ - Eksperti Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posetili su u petak Peti blok Zaporoške nuklearne elektrane (ZNPP), pregledali opremu i istakli da je ona u dobrom stanju, kao i da tokom inspekcije nisu pronađene mine ili eksploziv, saopštila je IAEA .

"Juče je tim IAEA posetio 5. energent, gde je pregledao reaktorski korpus, bazen istrošenog goriva i generator pare. Tim je konstatovao da je sva oprema izgleda u dobrom stanju", navodi se u saopštenju IAEA.

Agencija je dodala da tokom inspekcije nije bilo ograničenja i da stručnjaci nisu pronašli mine ili eksploziv.

Napominje se da je tokom obilaska lokacije u četvrtak, tim potvrdio da su mine otkrivene 23. jula i dalje na mestu.

Takođe, IAEA nastavlja da traži pristup krovovima reaktora i turbinskim halama ZNPP.

Kako se dodaje u saopštenju, tokom poslednjih nekoliko dana tim IAEA je čuo povremene detonacije, a generalni direktor Rafael Grosi je ponovo ukazao na značaj pridržavanja pet osnovnih principa za zaštitu ZNPP-a koje je ustanovio 30. maja u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, navodeći da ne sme biti napada sa ili na elektranu i da se objekat ne sme koristiti kao skladište ili baza za teško naoružanje.

Stručnjaci IAEA-e u ZNPP-u nastavljaju pomno da prate situaciju u vezi sa dostupnošću vode za hlađenje šest reaktora ZNPP-a i drugih bitnih nuklearnih bezbednosnih funkcija, nakon uništenja nizvodne brane Kahovka početkom juna i kasnijeg iscrpljivanja ogromnog rezervoara u blizini elektrane, ističe se u saopštenju Agencije.

Zaporoška NE ​​nalazi se na levoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara.

To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i instalisanoj snazi, a od oktobra 2022. je pod kontrolom Rusije.