7. avgust 2023 22:11

Haiti: Više hiljada demonstranata u Port-o-Prensu zahtevalo zaštitu od nasilnih bandi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Haiti: Više hiljada demonstranata u Port-o-Prensu zahtevalo zaštitu od nasilnih bandi

Foto: AP Photo/Odelyn Joseph

PORT-O-PRENS - Nekoliko hiljada ljudi, koji su maskama skrivali identitet, demonstriralo je danas ulicama glavnog grada Haitija zahtevajući zaštitu od nasilnih bandi koje pljačkaju po kvartovima Port-o-Prensa i širom ove karpiske ostrvske zemlje.

"Želimo sigurnost", skandirali su demonstranti tokom dvočasovne protesne šetnje od problematičnog kvarta Karfur Fej preko centra Port-o-Prensa do zvanične rezidencije premijera gde ih je sačekala policija i intervenisala bacajući suzavac.

"Ne mogu da radim, ne mogu da izađem iz kuće. Ja sam zatočenik u svom domu", rekla je Vilen Žosef, 36-godišnja ulična prodavačica i majka dvoje dece koja se pridružila demonstracijama.

"Brinem se da će moja deca biti upucana jer se meci ispaljuju iz svih pravaca. Situacija je nepodnošljiva", izjavio je Džozef, otac dvoje dece od pet i sedam godina.

Svakodnevni život Haićana je poremećen neprestanim nasiljem bandi koje je eksaliralo zbog velikog viromaštva širom zemlje koje se pogoršalo posle atentata na predsednika Žovenela Moisa 2021. godine, prenosi AP.

Prema procenama stručnjaka, od ubistva predsednika Moisa, kriminalne bande su preuzele kontrolu nad do 80 odsto Port-o-Prensa, ubijajući, silujući i sejući teror u zajednicama koje već pate od apsolutnog siromaštva.

Istovremeno, na Haitiju gradjani čekaju na odluku Saveta bezbednosti UN o mogućem raspoređivanju međunarodnih oružanih snaga.