9. avgust 2023 11:46

Hunta u Nigeru imenovala bivšeg ministra ekonomije Alija Zajna za premijera

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hunta u Nigeru imenovala bivšeg ministra ekonomije Alija Zajna za premijera

Foto: AP Photo/Sam Mednick

NIJAMEJ - Vojna hunta u Nigeru imenovala je bivšeg ministra ekonomije Alija Lamina Zajna za premijera, koji je bio napustio funkciju nakon što je njegova vlada zbačena prethodnim vojnim udarom 2010. godine.

Kako prenosi AP, dve nedelje nakon puča u kojem je vojna hunta preuzela vlast, njeni lideri odbijaju pozive na pregovore u nastojanju, kako se navodi, da osnaže svoju moć i pokažu ozbiljnost drugim zapadno afričkim vladama, u susret potencijalnoj eskalaciji regionalne krize.

''Uspostavljanje vlade je značajno i signalizira u najmanjem slučaju stanovništvu da hunta ima plan, uz podršku cele vlade'', ocenila je bivša službenica američkog Stejt departmenta za afrička pitanja Aneliza Bernard.

Analitičari se uglavnom slažu u oceni da je puč ozibljan udarac za zemlje članice zapadnoafričkog bloka EKOVAS, koji su Niger do tada posmatrale kao jednog od poslednjih demokratskih partnera koji su učestvovali u borbi protiv islamskih ekstremista, navodi agencija.

Ranije ove nedelje, vršilac dužnosti zamenika državnog sekretara SAD Viktorija Nuland sastala se sa vođama državnog udara, ali je rekla da su oni odbili da joj dozvole da se sastane sa svrgnutim predsednikom Mohamedom Bazumom, koji se nalazi u pritvoru.

SAD imaju oko 1.100 vojnika u zemlji i vide Niger kao strateškog i pouzdanog partnera u regionu.

Docent političkih nauka na Univerzitetu u Sinsinatiju, Aleksander Tarston, navodi da bi SAD mogle da pronađu ''način za suživot'' sa huntom, ''ukoliko bi to bilo u interesu Vašingtona'', dodaje AP.