11. avgust 2023 15:02

Ćerka svrgnutog predsednika Nigera: Moju porodicu drže u nehumanim uslovima, gube na težini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ćerka svrgnutog predsednika Nigera: Moju porodicu drže u nehumanim uslovima, gube na težini

Foto: AP Photo/Sophie Garcia

NIJAMEJ - Svrgnutog predsednika Nigera Mohameda Bazuma i njegovu porodicu pripadnici hunte drže u nehumanim uslovima, isključili su im struju u predsedničkoj rezidenciji, ostavljajući ih da brzo gube na težini dok im hrana truli u frižideru, izjavila je predsednikova kćerka Zazija Bazum za britanski list "Gardijan".

Zazija Bazum, koja je bila na odmoru u Francuskoj kada je Mohameda Bazuma prošlog meseca pritvorila njegova predsednička straža, rekla je da je skoro svakodnevno u telefonskom kontaktu sa svojim ocem, majkom i bratom, za koje kaže da žive bez čiste vode i oslanjaju se na zalihe pirinča i testenine, dok im ponestaje gasa za štednjak.

"Situacija moje porodice je trenutno veoma teška", istakla je ona u telefonskom razgovoru iz Pariza.

Prema njenim rečima, predsednička palata u Nijemeju je u mraku, a vreme u Nigeru je veoma teško.

"Tako da je veoma tužno to što su oni uvek u mraku i kuća je veoma vruća… kažu da su u redu, kažu da će nastaviti da se bore, ali teško je (meni i mojoj dvojici rođaka u inostranstvu) da gledamo našu porodicu u ovoj situaciji i da oni ne mogu da izađu", istakla je ona.

Zazija (34) je školovana za bankarskog advokata, ali radi sa svojom majkom Hadjom Hadizom Bazum za fondaciju prve dame "Nor", koja deluje u sektoru zdravstva i obrazovanja u Nigeru.

Ona je rekla da su vođe hunte sprečile lekara njenog oca da uđe u predsedničku palatu u Nijameju, gde je zadržan, a vojnici su mu kazali da se ne vraća.

Njen otac i majka izgubili su po oko pet kilograma, dok je njen 22-godišnji brat Salem, koji je zadržan sa roditeljima, izgubio 10 kilograma, kazala je ona.

"Hranu koju imaju u frižideru, više ne mogu da koriste. Nemaju meso ili sveže povrće, imaju stvari kao što su pirinač i testenina i to je ono što trenutno jedu, što nije dobro za njihovo zdravlje, razumete da ne možete da jedete samo pirinač i testeninu uvek i danju i noću", rekla je ona.

Zazija Bazum je naglasila da je za njihovo zdravlje to opasno.

"Nemaju čak ni čistu vodu za piće, a uskoro neće imati ni gas za kuvanje. Šta će posle toga jesti, a ne daju nikome da dođe da ih vidi", dodala je ona.

Kada je vršilac dužnosti zamenika američkog državnog sekretara Viktorija Nuland posetila Nijamej ove nedelje, bio joj je uskraćen pristup predsedničkoj porodici.

Tražila je oslobađanje Salema, ali je njen zahtev odbijen uprkos tome što je on bio bolestan.

"(Vođe puča) koriste sve ove stvari protiv njih, struju i sav taj psihološki pritisak, jer žele da vide kako moj otac potpisuje pismo o ostavci. Ovo je tortura, oni im otežavaju život", zaključila je Zazija Bazum.