22. avgust 2023 13:25

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije: Anglosaksonci žele da potkopaju Rusiju falsifikovanjem istorije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije: Anglosaksonci žele da potkopaju Rusiju falsifikovanjem istorije

Foto: Shutterstock.com/Baturina Yuliya, ilustracija

MOSKVA - Anglosaksonci i njihovi saveznici, u pokušaju da izazovu nemire u Rusiji, pokušavaju da ocrne herojski podvig sovjetskog naroda u pobedi u Drugom svetskom ratu nad fašizmom, namerno zaobilazeći ne samo zločine koje su počinili nacisti, već i od strane njihovih bliskih saveznika, japanskih militarista, rekao je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

"U cilju da oslabe Rusiju i podele naše društvo, Anglosaksonci i njihovi saveznici koriste različite metode i sredstva za vršenje svog destruktivnog uticaja. Pokušavaju se destabilizacija društvene i političke situacije u našoj zemlji i da se izazovu međunacionalni sukobi. Posebna pažnja predaje se falsifikovanju ruske istorije i svetske istorije, uključujući umanjivanje uloge naše zemlje i podviga sovjetskog naroda u pobedi nad fašizmom", rekao je Patrušev na sastanku u Magadanu o pitanjima bezbednosti na ruskom Dalekom istoku, prenosi TASS.

On je istakao da se u tom procesu "namerno ignorišu ne samo zločini koje su počinili nemački nacisti, već i zlodela japanskih ratnih zločinaca, bliskih saveznika fašističke Nemačke".

"Treba ponoviti da je 1937. Japan napao Kinu. Praktično nema naroda ili etničkih grupa u azijsko-pacifičkom regionu koji nisu patili od militarističkog Japana", dodao je najviši bezbednosni zvaničnik Rusije.

Prema rečima Patruševa, "broj žrtava agresije japanskih ratnih zločinaca je uporediv sa brojem onih koji su ubili nacisti tokom Drugog svetskog rata".

"Prema procenama nekih stručnjaka, broj civila u Kini, Indoneziji, Vijetnamu, Koreji, Tajlandu, Filipinima i drugim zemljama azijsko-pacifičkog regiona koje su ubili Japanci mogao bi da iznosi 50 miliona ljudi", rekao je sekretar Saveta bezbednosti.

On je istakao da su specijalne jedinice Kvantungske armije sprovodile eksperimente namerno zaražavajući ljude kugom, antraksom, kolerom i tifusom.

"Delatnost jedinice za biološko ratovanje broj 731 bila je monstruozna, njene žrtve, uključujući i Ruse, bile su podvrgnute nehumanim eksperimentima. Amerikanci su ovu jedinicu prevezli u SAD da bi se uključili u rad na razvoju biološkog oružja", rekao je Patrušev.