3. septembar 2023 09:40

Medvedev: Militarizacija Japana komplikuje situaciju u Azijsko-pacifičkom regionu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Medvedev: Militarizacija Japana komplikuje situaciju u Azijsko-pacifičkom regionu

Foto: Sputnik Pool Photo via AP/Ekaterina Shtukina

JUŽNO-SAHALINSK - Zamenik predsednika ruskog Saveta za bezbednost i bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev ocenio je danas da japanska, kako je naveo, "militarizacija" komplikuje situaciju u Azijsko-pacifičkom regionu. 

"Za žaljenje je što su japanske vlasti nastavile kurs ka novoj militarizaciji zemlje", rekao je Medvedev u Južno-Sahalinsku, na skupu povodom Dana pobede nad militarističkim Japanom i kraja Drugog svetskog rata, koji se u Rusiji obeležava 3. septembra, prenosi TASS.

Medvedev je istakao da Japan, uz pomoć SAD, širi svoju vojnu infrastrukturu i povećava kupovinu naoružanja.

"Japan se sve više uključuje u konfrontaciju sa Rusijom pružajući vojnu pomoć Ukrajini", rekao je Medvedev.   

Prema njegovoj oceni, upotreba nuklearnog oružja protiv Japana 1945. godine bez vojne potrebe otkrila je pravo lice SAD. 

"U avgustu 1945. godine američke trupe su bacile nuklearne bombe na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki. Poznato je da nije bilo vojnog razloga za to. SAD su samo htele da pokažu svoje imperijalne ambicije i brutalnu silu", smatra Medvedev.

Naveo je da se oko 280.000 ljudi od početka godine prijavilo za profesionalnu službu u ruskoj vojsci, uključujući i rezerviste.

Japansko ministarstvo odbrane u četvrtak je zatražilo rekordne 53 milijarde dolara u budžetu za odbranu za narednu fiskalnu godinu, kao deo najvećeg vojnog jačanja Japana od Drugog svetskog rata u cilju udvostručavanja potrošnje na odbranu na dva odsto bruto domaćeg proizvoda do 2027. godine. 

Rusija je ove godine odlučila da proglasi 3. septembar, dan nakon kapitucije Japana u Drugom svetskom ratu, Danom pobede nad militarističkim Japanom, zbog čega je Tokio uložio protest, navodi Rojters.

Rusija i Japan decenijama imaju teritorijalni spor u vezi sa nekoliko malih ostrva u blizini Hokaida, koja pripadaju Rusiji i koja Moskva naziva južnim Kurilima, a Japan polaže pravo na njih nazivajući ih svojom Severnom Teritorijom. 

Spor oko oblasti koju je zauzeo Sovjetski Savez poslednjih dana Drugog svetskog rata onemogućio je da Tokio i Moskva postignu mirovni sporazum kojim se formalno okončavaju neprijateljstva.