4. septembar 2023 16:53

Kuleba: Ukrajina ima dokaze da su ruski dronovi pogodili Rumuniju; Očekujem razgovor Zelenskog i Erdogana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kuleba: Ukrajina ima dokaze da su ruski dronovi pogodili Rumuniju; Očekujem razgovor Zelenskog i Erdogana

Foto: AP Photo/Mary Altaffer

KIJEV - Ukrajinski ministar inostranih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da Kijev ima fotografske dokaze koji pokazuju da su ruske bespilotne letelice pogodile rumunsku teritoriju tokom noći, tokom vazdušnog napada na ukrajinsku lučku infrastrukturu na Dunavu. Kuleba je to rekao novinarima nakon konferencije za štampu održane u Kijevu, preneo je Rojters.

Rumunija je ranije danas kategorički odbacila navode da je teritorija te zemlje bila pogođena tokom napada ruskih dronova na ukrajinsku luku na Dunavu.Prethodno je portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova izneo tvrdnju da su ruski dronovi eksplodirali na teritoriji Rumunije.

Rumunska ministarska spoljnih poslova Luminita-Teodora Odobesku rekla je da teritorija Rumunije nije pogođena u vazdušnom napadu ruskih dronova na ukrajinsku luku na Dunavu tokom noći. Ona je dodala da postoji rizik od nesreća ili incidenata, ali da za sada to nije bio slučaj.

Očekujem razgovor Zelenskog i Erdogana nakon Erdoganove posete Putinu

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da očekuje da će ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarati sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, nakon sastanka turskog lidera sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Uveren sam da će, na osnovu rezultata Erdoganovog razgovora sa Putinom, doći do kontakta između predsednika Erdogana i predsednika Zelenskog", rekao je Kuleba u Kijevu. On je dodao da vlada poverenje u odnosima predsednika Zelenskog i Erdogana, prenosi Rojters.

Erdogan se danas sastao sa Putinom u Sočiju, a nakon sastanka, Putin je rekao da je Rusija spremna da oživi sporazum o žitu, čim se ispune obećanja koja su joj data. Turski predsednik je rekao da su očekivanja Rusije u vezi sa crnomorskim sporazumom "pravedna".