7. septembar 2023 22:20

Zelenski razgovarao sa Netanjahuom o bezviznom režimu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zelenski razgovarao sa Netanjahuom o bezviznom režimu

Foto: AP Photo/Petros Karadjias

KIJEV - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je danas telefonom sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom o bezviznom režimu za građane Ukrajine i bezbednosti jevrejskih hodočasnika na godišnjem hodočašću u Uman.

"Ukrajina je uvek toplo dočekivala hodočasnike i preuzimala odgovornost za njihovu bezbednost. S obzirom na pretnju od ruskih projektila i iranskih dronova, ovogodišnje hodočašće dolazi sa visokim bezbednosnim rizicima. Naša skloništa imaju kapacitet za oko 11 hiljada ljudi. Potrebna je brza zajednička akcija kako bi se osigurala bezbednost više ljudi", napisao je Zelenski na platformi X (Tviter).

On je naveo da je sa Netanjahuom razgovarao i o načinima da Izrael podrži Ukrajinu u suprotstavljanju ruskoj agresiji, kao i o međunarodnoj saradnji dve države.

Oko desetine hiljada hasidskih Jevreja, uglavnom iz Izraela i iz Francuske, Velike Britanije i SAD, svake godine u vreme Jevrejske Nove godine odlaze u ukrajinski grad Uman na grob Rabina Nahmana iz Breslava (1772-1810), osnivača ultraortodoksnog "Breslavskog hasidizma".