8. septembar 2023 19:59

Zelenski: Ukrajinska kontraofanziva ide brže od novih sankcija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zelenski: Ukrajinska kontraofanziva ide brže od novih sankcija

Foto: Pool via AP/Brendan Smialowski

KIJEV - Ukrajinska kontraofanziva verovatno napreduje brže nego što partneri Kijeva pokreću nove pakete sankcija, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski na 18. sastanku Evropske strategije na Jalti „Budućnost je odlučena u Ukrajini“.

„Kada neki partneri kažu ’Pa šta je sa kontraofanzivom, kada će biti sledeći korak?’ Moj odgovor je da su danas naši koraci verovatno brži od novih paketa sankcija“, rekao je predsednik tokom panel diskusije.

Zelenski je naglasio da što pre Ukrajina dobije oružje dugog dometa, to će brže biti pokrenuta kontraofanziva za oslobađanje teritorija koje je okupirala Rusija, preneo je Kijev independent.

Rekao je da, iako razume želju naroda da što brže oslobodi zemlju, rat je složen i mnogi procesi se odvijaju sporije nego ranije.

„Rat se usporava. Mi prepoznajemo tu činjenicu. Svi procesi postaju sve komplikovaniji i sporiji: od sankcija do nabavke oružja“, primetio je on.

Zelenski je podsetio da je Ukrajini potrebna posebna oprema, uglavnom savremeni borbeni avioni, kako bi se ubrzalo napredovanje vojske.

Zapadni posmatrači su donedavno kritikovali kontraofanzivu Ukrajine zbog relativno sporog tempa i ograničenih rezultata, iako su neki priznali da je u poslednjih nekoliko dana ostvarila „znatan napredak“ u Zaporoškoj oblasti.

Do sada su Danska, Holandija i Norveška obećale da će obezbediti desetine aviona F-16 za podršku ukrajinskom vazduhoplovstvu.

Prema rečima Zelenskog, Kijev se sa svojim partnerima dogovorio o nabavci 50-60 aviona F-16, ali je potrebno oko 160 kako bi se sprečilo da Rusija dominira vazdušnim prostorom.