22. septembar 2023 06:48

Ministarstvo spoljnih poslova Jermenije traži pokretanje misije UN u Nagorno-Karabahu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo spoljnih poslova Jermenije traži pokretanje misije UN u Nagorno-Karabahu

Foto: AP Photo/Bebeto Matthews

NJUJORK - Jermenski ministar inostranih poslova Ararat Mirzojan zatražio je osudu napada na civilnu infrastrukturu u Nagorno-Karabahu i hitno pokretanje misije UN-a na toj teritoriji.

„Pozivam Savet bezbednosti da preduzme sledeće hitne mere. Da osudi nastavak napada na civilne objekte i infrastrukturu, da zatraži punu primenu obaveza iz međunarodnog humanitarnog prava, da odmah pokrene misiju UN u Nagorno-Karabahu radi praćenja i procene ljudska prava, humanitarne i bezbednosne situacije“, rekao je on na sednici Saveta bezbednosti UN.

Kako je naveo, cilj operacije Azerbejdžana je da se završi etničko čišćenje u Nagorno Karabahu, prenosi Armenia Aycor.

Prema Mirzojanu, teško je poverovati da se sve ovo dešava danas, u 21. veku, pred očima međunarodne zajednice, dok Jermenija već duže vreme poziva na uzbunu, dok je međunarodna zajednica je odbila da tome pristupi dovoljno ozbiljno.

„Ova agresija je kulminacija desetomesečne blokade i prinudne gladi koju Azerbejdžan koristi protiv stanovništva Nagorno-Karabaha", istakao je jermenski ministar.

On je takođe negirao tvrdnje Azerbejdžana u vezi sa prisustvom Oružanih snaga Jermenije u Nagorno Karabahu.

„Očigledna je namera pojedinih subjekata da Jermeniju uključe u vojne operacije, da prenesu vojne operacije na našu suverenu teritoriju. Moramo da gradimo mirne odnose zasnovane na međusobnom priznavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, rekao je Mirzojan i napomenuo da i dalje postoji vera u sposobnost Saveta bezbednosti UN da spreči zločine Azerbejdžana.