22. septembar 2023 06:54

Azerbejdžan: Pokušaji Jermenije da zloupotrebi Savet bezbednosti moraju biti odbačeni

Izvor: TANJUG

podeli vest

Azerbejdžan: Pokušaji Jermenije da zloupotrebi Savet bezbednosti moraju biti odbačeni

Foto: Keystone via AP/Martial Trezzini

NJUJORK - Ministar spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhun Bajramov izjavio je danas da je jednostran i pristrasan pristup, zasnovan na uskim političkim razmatranjima ili lobističkim vezama koje su u osnovi sazivanja današnjih diskusija u Savetu bezbednosti povodom situacije u Nagorno Karabahu, "potpuno neproduktivan, beskoristan i osuđen na neuspeh".

„Ovo može samo da skrene pažnju sa stvarnog procesa normalizacije, što nije u interesu Azerbejdžana i Jermenije, već u interesu određenih spoljnih sila koje nastavljaju da zloupotrebljavaju postojeće neslaganja za sopstvene političke svrhe", poručio je Bajramov na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, prenosi Azertac.

Prema njegovim rečima, u ključnom trenutku, kada se ukazala istorijska prilika za uspostavljanje dobrosusedskih odnosa između Jermenije i Azerbejdžana posle 30 godina krvavog sukoba, celokupna međunarodna zajednica, uključujući Savet bezbednosti, treba da na adekvatan način razume rizike i pretnje koje se odnose na Jermeniju, kao i "destruktivne akcije i akcije Jermenije protiv međunarodnog prava".

"Izuzetno je važno da se pokušaji zloupotrebe Saveta bezbednosti za prikrivanje kategorički odbacuju“, upozorio je šef azerbejdžanske diplomatije.

On je naveo da bi, u vreme kada je počela praktična primena razoružanja i demilitarizacije, praćena direktnim dijalogom između stanovnika jermenskog porekla i zvaničnika vlade Azerbejdžana, međunarodna situacija trebalo da uvaži trenutnu realnost.