28. septembar 2023 12:27

Ministri unutrašnjih poslova država članica EU očekuju napredak u vezi sa pitanjem azila i migracija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministri unutrašnjih poslova država članica EU očekuju napredak u vezi sa pitanjem azila i migracija

Foto: Shutterstock.com/symbiot, ilustracija

BRISEL - Ministri unutrašnjih poslova država članica EU započeli su danas u Briselu sastanak na kojem se očekuje da će konačno izglasati poslednji element iz zakonodavnog paketa o migracijama i azilu.

Na sastanku će se ministri baviti pitanjem kako da se spreči povećani dolazak migranata morskim putem, u trenutku dok Italija i Nemačka izražavaju zabrinutost zbog povećanog broja migranata koji stižu na njihovu teritoriju, prenosi Rojters.

Ministri će pokušati da izglasaju zajedničko stajalište o predlogu uredbe o upravljanju kriznim situacijama na spoljnim granicama EU. Na osnovu zajedničkog stanovišta, rotirajuće predsedništvo moglo bi otpočeti pregovore s pregovaračima Evropskog parlamenta o konačnom tekstu zakona.

Ta uredba je poslednji element iz zakonodavnog paketa nazvanog Novi pakt o migracijama i azilu, koji ukupno sadrži 10 uredbi.

Reč je o uredbi o upravljanju kriznim situacijama kojom bi se trebalo urediti postupanje u slučajevima velikog priliva migranata na spoljne granice EU, poput onih iz 2015. i 2016. godine, prenosi Hina.

Na današnjem sastanku u Briselu biće reči i o tome da li blok od 27 zemalja članica treba da radi na sklapanju sporazuma s Egiptom o sprečavanju priliva migranata koji ka Evropi polaze s obala južnog Sredozemlja.

Kritičari smatraju da takav sličan sporazum sklopljen s Tunisom krši ljudska prava, ali se dogovor s Egiptom ne isključuje s obzirom na to da Italija traži da se reaguje jer se suočava s problemom velikog broja imigranata na Lampeduzi.