5. oktobar 2023 09:10

Portugal je protiv proširenja EU sa "fiksnim rokovima"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Portugal je protiv proširenja EU sa "fiksnim rokovima"

Foto: Shutterstock.com/Tobias Arhelger, ilustracija

LISABON - Vlada Portugala saopštila je da proširenje Evropske unije ne bi trebalo da ima fiksne rokove, da njene institucije moraju da se reformišu kako bi se prilagodile novim članicama, posebno kada je reč o donošenju odluka, ali i da je neophodno da zemlje kandidati ispune svoje zadatke.

"Nije mudro postavljati fiksne ili vrlo određene rokove. Proces proširenja zasniva se na sopstvenim zaslugama kandidata i na proceni njihovog kapaciteta i ispunjenosti kriterijuma iz Kopenhagena", rekao je državni sekretar u Ministarstvu za evropske poslove Tijago Antunješ, prenosi Euraktiv.

Antunješ je dodao da će proširenje EU biti "centralni deo" sastanka u Grenadi.

"To je apsolutni prioritet, koji je iz suštinski geopolitičkih razloga dobio novi značaj, kako za zemlje zapadnog Balkana koje su najduže čekale, tako i za istočni trio Ukrajine, Moldavije i Gruzije", rekao je on.

Prema njegovim rečima, postoji konsenzus da je proširenje ulaganje u mir, bezbednost i stabilnost u Evropi.

"Želimo da se to dogodi, nadamo se što je pre moguće. Zemlje kandidati moraju da ubrzaju proces reformi, posebno u pogledu vladavine prava, što je suštinski i osnovni aspekt. Naša je i obaveza da pružimo tehničku pomoć i pomognemo zemljama kandidatima u ovom izuzetno zahtevnom procesu pripreme i integracije u pravne tekovine Zajednice", zaključio je on.

On je ukazao i da bi potencijalni problem moglo da bude glasanje, budući da je već sada prilično teško glasanje sa 27 članica, a kamoli sa 35 ili 36.

"Ovo podrazumeva razmišljanje o tome šta treba da se promeni kako bismo mogli efikasno da funkcionišemo sa više država članica i više različitih država članica", rekao je on.

Dodao je i da proširenje neće biti bez troškova, što će, kako je istakao, morati da se predvidi u raspravi o sledećem višegodišnjem finansijskom okviru.