6. oktobar 2023 15:36

Meloni i Šolc razgovarali o ilegalnoj migraciji, novi susret krajem novembra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Meloni i Šolc razgovarali o ilegalnoj migraciji, novi susret krajem novembra

Foto: AP Photo/Fermin Rodriguez

RIM - Predsednica Vlade Italije Đorđa Meloni i nemački kancelar Olaf Šolc razgovarali su danas o migrantskom pitanju i ponovo će se sastati krajem novembra, saopštila je kancelarija Melonijeve posle susreta dvoje lidera na marginama neformalnog samita u Granadi.

U saopštenju italijanske vlade, navodi se da će se Meloni i Šolc ponovo sastati na bilateralnom samitu čiji će domaćin biti Nemačka, prenela je Ansa.

Na samitu u španskom gradu Granadi, Meloni i Šolc su se usredsredili na migrantsko pitanje, izrazivši zadovoljstvo što je EU postigla sporazum o načinu rešavanja problema ilegalne imigracije u vreme izuzetno povećanog broja dolazaka migranata.

Berlin je ranije potvrdio da finansijski podržava tri nemačke nevladine organizacije koje šalju spasilačke brodove na Mediteranu i redovno dovode migrante u Italiju, zbog čega je Meloni pisala nemačkom kancelaru, izrazivši "zaprepašćenje" saznanjem da nemačka vlada finansira dobrotvorne grupe.

Italija je do sada ove godine primila 133.170 migranata, koji su došli s brodova, u odnosu na 70.796 u istom periodu 2022. godine.

Kako se navodi, to je osramotilo premijerku Đorđu Meloni, koja je preuzela vlast obećavajući da će zaustaviti nove ilegalne dolaske iz severne Afrike.

Njena koalicija optužuje humanitarne spasilačke brodove da deluju kao defakto taksi služba za migrante i ove godine je uvela zakon kojim ograničava njihov rad.

Nevladine organizacije kažu da su pokupile samo oko pet odsto svih onih koji su pokušali da stignu u Italiju 2023. godine, dodajući da je njihova jedina svrha da spasu živote.