7. oktobar 2023 14:36

Iz sveta, EU i UN stižu reagovanja na Hamasove napade na Izrael

Izvor: TANJUG

podeli vest

Iz sveta, EU i UN stižu reagovanja na Hamasove napade na Izrael

Foto: AP Photo/Tsafrir Abayov

ANKARA - Svetski lideri, Evropska unija i Ujedinjene nacije reagovali su danas na napade palestinske ekstremističke organizacije Hamas na Izrael a u njihovim saopštenjima ističu se osude napada, pozivi na uzdržanost i izbegavanje civilnih žrtava.

Izaslanik UN za Bliski istok Tor Venesland osudio je napade na Izrael i upozorio da je to "opasan ambis" apelujući na sve da se "povuku s njegove ivice", preneo je Rojters.

On je pozvao na maksimalnu uzdržanost i apelovao na sve strane da zaštite civile.

Visoki komesar UN za ljudska prava Foker Tirk pozvao je na trenutnu obustavu nasilja u Gazi.

Tirk je rekao da je šokiran izveštajima da su stotine raketa ispaljene prema Izraelu i izveštajima da su izraelski civili uzeti za taoce. "Civili nikada ne smeju biti meta napada", dodao je Tirk.

On je pozvao Izrael da preduzme mere kako ne bi došlo do civilnih žrtava kada vazdušnim udarima bude uzvraćao na napade u pravcu Gaze.

Šef spoljne politike EU Žozep Borelj rekao je da ''uz muku prati vesti koje dolaze iz Izraela''.

''Nedvosmisleno osuđujemo napade Hamasa. Ovo užasno nasilje mora odmah prestati. Terorizam i nasilje ništa ne rešavaju'', napisao je Borelj na mreži Iks.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je da je napad u Izraelu ''terorizam u svom najnovijem obliku''.

''Nedvosmisleno osuđujem napad terorista Hamasa na Izrael. Izrael ima pravo da se brani od takvih gnusnih napada'', napisala je na mreži X.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan danas je pozvao Izraelce i Palestince da pokažu uzdržanost kako ne bi pogoršali situaciju.

"Pozivamo sve strane da se uzdrže od agresivnih akcija", rekao je Erdogan na kongresu svoje vladajuće partije AK u Ankari, prenosi Rojters.

Francuski predsednik Emanuel Makron takođe je reagovao na najnoviju krizu i oštro osudio terorističke napade na Izrael.

"Izražavam punu solidarnost sa žrtvama i njihovim porodicama", naveo je on na platformi X (Tviter).

Libanska grupa Hezbolah koju podržava Iran, izdala je saopštenje u kojem se navodi da pomno prati situaciju u Gazi i da je u "direktnom kontaktu sa vođstvom palestinskog otpora".

Nakon događaja u kojima su učestvovali militanti iz Gaze koji su ispalili salvu raketa na Izrael, u saopštenju se dodaje da je to "odlučan odgovor na nastavak izraelske okupacije i poruka onima koji traže normalizaciju odnosa sa Izraelom", prenosi Rojters.

Savetnik iranskog vrhovnog vođe Alija Hamneija, Rahim Safavi, čestitao je, međutim, palestinskim borcima zbog toga što su pokrenuli najveći napad na Izrael u poslednjih više godina.

"Mi ćemo biti uz palestinske borce sve do oslobođenja Palestine i Jerusalima", citirala je Safavija poluzvanična iranska agencija ISNA.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Bogdanov izjavio je da je Moskva u kontaktu sa Izraelom, Palestincima i arapskim zemljama u vezi sa eskalacijom izraelsko-palestinskog sukoba, javlja ruska agencija Interfaks.

''Podrazumeva se da uvek pozivamo na uzdržanost'', rekao je Bogdanov, a prenosi Rojters.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski osudio je ''teroristički napad na Izrael'' i rekao da se ''ne može dovoditi u pitanje pravo jedne zemlje da se brani''.

Nemački premijer Olaf Šolc poručio je da Nemačka osuđuje napade Hamasa i da stoji uz Izrael.

''Danas nam stižu zastrašujuće vesti iz Izraela. Duboko smo šokirani raketnom paljbom iz Gaze i eskalacijom nasilja''', napisao je na mreži Iks.

Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije pozvalo je na "momentalni prekid nasilja" između Izraela i Palestinaca, javila je državna novinska agencija.

''Pratimo događaje bez presedana između brojnih palestinskih frakcija i izraelskih okupacionih snaga koji su doveli do visokog nivoa nasilja na brojnim frontovima'', navodi se u saopštenju Ministarstva, prenosi Rojters.

Egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova je upozorilo na "teške posledice" eskalacije tenzija između Izraela i Palestinaca, prema saopštenju Ministarstva koje je preneo Rojters.

U saopštenju obe strane pozivaju se na ''maksimalnu uzdržanost i izbegavanje izlaganja civila daljoj opasnosti''.

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli je rekao da će ta zemlja uvek ''podržavati pravo Izraela da se brani''.

''Velika Britanija nedvosmisleno osuđuje užasne napade Hamasa na izraelske civile'', poručio je Kleverli, prenosi Rojters.

Oglasio se i vršilac dužnosti španskog ministra spoljnih poslova Hose Manuel Albares koji je takođe osudio napade iz Gaze uperena protiv Izraela.

"Oštro osuđujemo veoma ozbiljne terorističke napade iz Gaze usmerene na Izrael", naveo je Albares na društvenoj mreži X.