9. oktobar 2023 11:00

Iran uputio poziv za održavanje hitnog sastanka Organizacije za islamsku saradnju; Nismo umešani u Hamasov napad

Izvor: TANJUG

podeli vest

Iran uputio poziv za održavanje hitnog sastanka Organizacije za islamsku saradnju; Nismo umešani u Hamasov napad

Foto: AP Photo/Fatima Shbair

TEHERAN - Iran "nije umešan" u napad koji su izveli militanti Hamasa u južnom Izraelu, saopštila je iranska misija pri Ujedinjenim nacijama.

"Odlučno i nepokolebljivo podržavamao Palestinu, međutim, nismo uključeni u odgovor Palestine, budući da ga isključivo sama preduzima", navodi se u jučerašnjem saopštenju iranske misije pri UN, preneo je Rojters.

Hamas je ranije saopštio da mu je pomoć iz Irana pomogla u izvođenju napada u subotu ujutro. Iran godinama podržava Hamas i obezbeđuje njegovim borcima oružje i obuku, a ta militantna grupa je saopštila da joj je ta pomoć pomogla u izvođenju koordiniranog napada.

Iran pozvao za održavanje hitnog sastanka Organizacije za islamsku saradnju

Iran je uputio poziv da se održi hitan sastanak Organizacije za islamsku saradnju (OIC) jer borbe između Hamasa i izraelskih snaga besne posle napada na Izrael tokom vikenda, izjavio je danas portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani.

"Teheran je uputio poziv da se održi hitan sastanak Organizacije islamske saradnje (OIC) na kome bi se razgovaralo o regionalnim pitanjima", rekao je Kanani, prenosi Rojters. Iran je saopštio da nije umešan u napade Hamasa u kojima je poginulo više od 700 Izraelaca, a na desetine je oteto.

U uzvratnim napadima Izraela poginulo je gotovo 500 Palestinaca. Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da nema dokaza da Iran stoji iza najnovijih napada na Izrael, ali je dodao da postoje dugogodišnje veze između Teherana i Hamasa. "Svako ko preti Islamskoj Republici Iran treba da zna da će svaka glupa akcija biti dočekana razornim odgovorom", naglasio je Kanani.