11. oktobar 2023 15:39

Nariškin: Pitanje podrške Ukrajini narušilo odnose unutar SAD

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nariškin: Pitanje podrške Ukrajini narušilo odnose unutar SAD

Foto: Shutterstock.com/photowalking, arhiva

BAKU - Šef Ruske spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin, izjavio je danas da je pitanje podrške Ukrajini narušilo odnose unutar SAD i da će se podele produbiti uoči američkih predsedničkih izbora iduće godine.

Nariškin je, tokom posete azerbejdžanskoj prestonici Bakuu, rekao da će se podele u SAD povodom slanja pomoći Ukrajini produbiti pred izbore između onih koji se zalažu za poboljšanje života Amerikanaca i onih koji su, kako je naveo, obuzeti mržnjom prema Rusima.

On je istakao da smenjivanje predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa Kevina Mekartija ilustruje duboke podele povodom pitanja daljeg pružanja finansijske i vojne podrške SAD Ukrajini.

Nariškin je istakao da je nastavljena saradnja Moskve sa zapadnim obaveštajnim službama u borbi protiv terorizma, iako je, kako je rekao, obim takvih kontakata smanjen nakon početka vojne operacije u Ukrajini, preneo je Rojters.

Otkako je Rusija počela invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine, SAD i EU poslale su pomoć Kijevu u vrednosti od više od 160 milijardi dolara, uključujući desetine milijardi dolara u oružju.