18. oktobar 2023 13:43

Putin: Rusija i Kina dele želju za ravnopravnom, obostrano korisnom saradnjom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Putin: Rusija i Kina dele želju za ravnopravnom, obostrano korisnom saradnjom

Foto: Kyodo News via AP/Ken Ishii

PEKING - Rusija i Kina dele želju za ravnopravnom, obostrano korisnom saradnjom radi postizanja dugoročnog ekonomskog napretka i društvenog blagostanja, uz poštovanje prava svake države na sopstveni model razvoja, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin govoreći na forumu "Jedan pojas, jedan put" u Pekingu.

Putin je istakao da je kineska inicijativa "Jedan pojas, jedan put" u skladu je sa ruskim idejama o formiranju velikog evroazijskog prostora, gde će biti povezani različiti integracioni procesi, uključujući Evroazijski ekonomski savez, prenosi agencija RIA Novosti.

Prema rečima Putina, Inicijativa "Jedan pojas, jedan put", građena na takvim osnovnim principima, dobro se uklapa sa integracionim procesima koji se razvijaju u različitim regionima.

"To je takođe u skladu sa ruskim idejama o stvaranju integracione strukture u kojoj bi u potpunosti bila obezbeđena sloboda trgovine, investicija, rada i uspostavljena međusobno povezana infrastruktura“, rekao je Putin.

Zajedničke pretnje samo jačaju odnose Rusije i Kine

Vladimir Putin je izjavio danas da zajedničke pretnje samo jačaju rusko-kineske odnose.

"Što se tiče toga kako spoljni faktori i sukobi utiču na razvoj rusko-kineskih odnos, mogu da kažem da sve zajedničke pretnje jačaju rusko-kineske odnose. Na to gledam sa optimizmom", poručio je Putin na konferenciji za medije u Pekingu, dodavši da je u teškim vremenima neophodna bliska spoljnopolitička koordinacija između Kine i Rusije, prenosi RIA.

On je naveo da je obim ekonomske saradnje između Rusije i Kine impresivan, kao i da je Rusija visoko rangirana među kineskim trgovinskim partnerima.

"Obim trgovinske razmene je zaista impresivan. Postavili smo sebi zadatak da 2024. godine dostignemo 200 milijardi dolara", rekao je Putin.

Ako Ukrajina želi mirovne pregovore, neka ukine ukaz o zabrani pregovora

Ruski predsednik je izjavio danas da ako Ukrajina želi pregovarački proces, onda je potrebno da se ukine ukaz o zabrani pregovora sa Rusijom, i dodao da nisu potrebni nikakvi teatralni gestovi.

''Ako ukrajinska strana želi pravi pregovarački proces, onda do toga treba da dođe, ne nekim teatralnim gestovima, već prvo treba se ukine ukaz predsednika Ukrajine u zabrani pregovora'', rekao je Putin tokom konferencije za štampu nakon posete Kini, a prenosi RIA.

Komentarišući raniju izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena da je Rusija izgubila sukob u Ukrajini, on je naveo da bi onda SAD trebalo da povuku svoje oružje.

''Ako je Rusija izgubila rat, zašto snabdevati Ukrajinu taktičkim raketnim sistemima. Neka ih uzmu nazad i sve drugo oružje. Neka odu na palačinke, svrate kod nas na čaj'', rekao je Putin.