21. oktobar 2023 17:08

Džon Haris: Nastavićemo da jačamo saradnju Nacionalne garde Ohaja sa Vojskom Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Džon Haris: Nastavićemo da jačamo saradnju Nacionalne garde Ohaja sa Vojskom Srbije

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

VAŠINGTON - Nacionalna garda Ohaja nastaviće da jača saradnju sa Vojskom Srbije, najavio je komandant Nacionalne garde Ohaja Džon Haris, koji je prisustvovao otvaranju nove rezidencije ambasadora Srbije u Vašingtonu.

"Mi ćemo nastaviti da jačamo našu saradnju. Nastavićemo da jačamo naše prijateljstvo, da organizujemo razmene. Kada administracija u Srbiji reši, ponovo ćemo imati vežbe, mi smo spremni za to", naglasio je Haris.

On je rekao da će u isto vreme biti poštovana vojna neutralnost Srbije, "ali kad administracija kaže spremni smo da organizujemo vežbe, mi smo spremni".

Haris je za RTS rekao da detalji na zdanju rezidencije ambasadora dodiruju dušu i predstavljaju Srbiju kao zemlju na "čudesan način".

On je kazao da je toliko inspirativno biti ovde sa ambasadorom koji je verovatno najbolji predstavnik svoje zemlje kojeg je ikada video.

"Ali ova zgrada, istorija zgrade, arhitektura, umetnost ovde je toliko inspirativna, pokreće vas emocionalno", naglasio je on.

Na pitanje da li je imao priliku da proba srpsku hranu ili vidi folklor, Haris je odgovorio da su on i njegova supruga bili pre tri nedelje u Beogradu i da ih je ugostio general Mojsilović, tako da se čini kao da je ovo nastavak te posete i sjajno je imati sve to ovde, kod kuće.

"Morate iskusiti ne samo hranu i umetnost i muziku, nego i ono što izražava, a to je duh srpskog naroda i ja nikada nisam video nešto slično tome", istakao je Haris.

U Vašingtonu je početkom ove sedmice otvorena nova rezidencija ambasadora Srbije, a svečanom prijemu, pored ambasadora Marka Đurića i izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara prisustvovale su i brojne diplomate.