12. novembar 2023 12:22

Predstavnici Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH uputili pismo američkom Senatu i Kongresu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstavnici Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH uputili pismo američkom Senatu i Kongresu

Foto: shutterstock.com/Turks, ilustracija

SARAJEVO - Predstavnici Republike Srpske (RS) u Parlamentarnoj skupštini BiH uputili su pismo američkom Senatu i Kongresu, u kojem su ponovili stavove RS o aktuelnoj situaciji u BiH.

Istakli su da je RS posvećena očuvanju Dejtonskog sporazuma, ali da je sama srž tog sporazuma - Ustav BiH - godinama na udaru međunarodnog visokog predstavnika i drugih stranih aktera, koji, kako je navedeno, nezakonitim prisvajanjem zakonodavnih ovlašćenja centralizuju BiH, suprotno Ustavu BiH.

Oni su u pismu, koje je objavila Srna, naveli da je BiH već dugo utočište radikalnih islamista i da nacionalističke politike najvećih bošnjačkih stranaka potvrđuju nameru da u BiH vladaju bez Srba i Hrvata.

Ukazuju da je eliminisanje ustavnih elemenata podele vlasti nezamislivo za Srbe i Hrvate u BiH i navode da su među onima koji pokušavaju da ukinu dejtonski kompromis političari koji predstavljaju bošnjački narod u BiH, a koji često zagovaraju ono što nazivaju "građanskom državom" BiH.

"Niko ne treba da se zavarava ovim verbalnim lukavstvom. Budući da Bošnjaci čine neznatnu većinu stanovništva u BiH, 'građanska' BiH koju ovi političari prizivaju bila bi zemlja kojom bi za Bošnjake vladali Bošnjaci", navedeno je u pismu.

Kao korake neophodne da bi BiH postala članica EU, srpski predstavnici u Parlamentarnoj skupštini BiH vide zatvaranje OHR-a i da sudije Ustavnog suda BiH budu državljani BiH, umesto stranih sudija.

Oni ukazuju da u Federaciji BiH postoje sela u kojima stanovnici sprovode šerijatski zakon, kao i da su delovi BiH naseljeni Bošnjacima i dalje dom brojnim spavačkim ćelijama Al Kaide i ISIL-a, koje bi potencijalno mogle biti aktivirane ako i kada stigne naređenje.

Ocenjuju i da je najveća stranka koja predstavlja većinsku nacionalnu grupu u BiH, Bošnjake, eksplicitno islamistička u svojoj ideologiji.

"Iako se čini da je bezbednosna situacija stabilna u delovima BiH koji su naseljeni Hrvatima i Srbima, nažalost, većina sarajevskih političkih institucija i medijskih kuća nije spremna da se suoči sa ovim problemom, nego radije povlađuje latentnim antisemitskim strujama u bošnjačkom društvu", navedeno je u pismu.

Predstavnici RS u Parlamentarnoj skupštini BiH navode da će, kada se sagleda ova realnost, aktuelni rat između Hamasa i Izraela, pogoršati i taj raskol u društvu BiH i doneti nove probleme.

Ocenjuju da je, u svetlu ovih činjenica, neobjašnjivo da OHR, uz podršku mnogih zapadnih država, pokušava da centralizuje BiH, "koncentrišući na taj način svu vlast u rukama Bošnjaka i jačajući islamistički vrh u Evropi".

"Zapadne države, umesto toga, treba da deluju u skladu sa svojim bezbednosnim interesima i poštuju međunarodno pravo tako što će podržati odavno zakasnelo zatvaranje OHR-a i poštovati decentralizovanu ustavnu strukturu BiH", naglašava se u pismu.

Navedeno je i da je RS, uprkos trenutnim turbulencijama u BiH, uverena da BiH može uspeti i postati prosperitetna članica EU nakon što se Dejtonski sporazum i Ustav BiH verno sprovedu, uključujući poštovanje ustavnog uređenja BiH i obnovu demokratske samouprave.

Pismo su potpisali prvi zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović, drugi zamenik predsedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić, predsedavajuća Kluba poslanika SNSD-a Sanja Vulić, predsedavajući Kluba - srpski klub Čedomir Jovanović i predsedavajući Kluba srpskog naroda Sredoje Nović.

Pismo iste sadržine upućeno je i poslanicima u Evropskom parlamentu.