14. novembar 2023 10:12

Island: Usvojen zakon o oporezivanju stanova za zaštitu od erupcija vulkana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Island: Usvojen zakon o oporezivanju stanova za zaštitu od erupcija vulkana

Foto: AP Photo/Brynjar Gunnarsson

REJKJAVIK - Island je tokom noći usvojio zakon kojim je predviđeno privremeno oporezivanje svih stambenih objekata u naredne tri godine, da bi se finansirala izgradnja barijera za zaštitu infrastrukturnih objekata od vulkanskih erupcija na jugozapadu zemlje, gde je žarište seizmičke aktivnosti.

Seizmolozi upozoravaju da je u narednim danima neizbežna erupcija vulkana Fagradalsfjal, koji se nalazi na oko 40 kilometara od glavnog grada Islanda, Rejkjavika.

Islandski parlament odobrio je uvođenje novog poreza na sve stambene objekte u naredne tri godine kako bi se finansirala izgradnja barijera za zaštitu od vulkanske lave na jugozapadu zemlje, objavio je "Politiko".

Na osnovu tog zakona, koji je usvojen sa 57 glasova "za" u parlamentu Islanda koji ima ukupno 63 mesta, naplaćuje se privremeni porez na imovinu od 0,0008 odsto na kuće, a očekuje se da će na taj način biti prikupljeno 6,5 miliona evra.

Prikupljena sredstva biće iskorišćena za izgradnju zaštitnih nasipa i kanala oko geotermalne elektrane Svartsengi, koja se nalazi na južnom poluostrvu Rejkjanes, oko 65 kilometara od Rejkjavika.

Elektrana je glavni snabdevač poluostrva vodom i strujom.

U regionu je poslednjih dana zabeleženo na hiljade zemljotresa, a seizmolozi upozoravaju da je erupcija vulkana neizbežna.

Grindavik, ribarski gradić sa 3.000 stanovnika u blizini elektrane, evakuisan je tokom vikenda, a fotografije pokazuju velike pukotine na ulicama i zgradama.

Uprkos smanjenju intenziteta zemljotresa, islandska meteorološka kancelarija saopštila je u ponedeljak da i dalje postoji "značajna verovatnoća" vulkanske erupcije u narednim danima.