16. novembar 2023 10:32

Mjanmar naredio državnim službenicima i bivšim vojnicima da budu u pripravnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mjanmar naredio državnim službenicima i bivšim vojnicima da budu u pripravnosti

Foto: Shutterstock.com/ Getmilitaryphotos, ilustracija

NEJPJIDO - Vojne vlasti Mjanmara naredile su danas vladinom osoblju i osobama sa vojnim iskustvom da se pripreme za služenje u hitnim slučajevima, nakon što je hunta prijavila "teške napade" pobunjenika na nekoliko lokacija.

"Hunta je naredila svom vladinom osoblju i bivšem vojnom osoblju da formiraju jedinice za reagovanje u vanrednim situacijama", rekao je sekretar administrativnog saveta glavnog grada Nejpjidoa, Tin Maung Sve, prenosi Rojters.

Dodao je da bi se od takve jedinice moglo tražiti da reaguju u slučaju "prirodne katastrofe i bezbednosti".

"Ovo je plan za pomoć u slučaju vanredne situacije", rekao je Maung Sve.

Paralelna vlada koju su formirali prodemokratski političari kako bi se suprotstavili vojsci, u savezu sa nekim pobunjeničkim frakcijama, pokrenula je kampanju "Put do Nejpjidoa", za koju Maung Sve kaže da ima za cilj preuzimanje kontrole nad glavnim gradom.

Portparol hunte Zav Min Tun rekao je prethodno da se vojska suočava sa "teškim napadima značajnog broja naoružanih pobunjeničkih vojnika" u državi Šan na severoistoku, državi Kaja na istoku i državi Rakajn na zapadu.

Zav Min Tun je naveo da su neki vojni položaji evakuisani i da su pobunjenici koristili dronove za bacanje stotine bombi na vojne položaje.

"Hitno preduzimamo mere za efikasnu zaštitu od napada dronovima", rekao je portparol hunte.

Vojska Mjanmara se decenijama bori protiv etničkih manjina i drugih pobunjenika, ali je državni udar 2021. godine doveo do nezabeležene koordinacije između snaga koje se bore protiv vojske, što predstavlja najveći izazov za vojsku poslednjih godina.