23. novembar 2023 10:45

Rojters: Vilders - populista na putu da postane novi premijer Holandije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rojters: Vilders - populista na putu da postane novi premijer Holandije

Foto: AP Photo/Peter Dejong

AMSTERDAM - Gert Vilders, populista koji je zbog svojih antiislamskih komentara doživeo pretnje smrću, mogao bi da postane sledeći lider Holandije nakon uspeha njegove Partije slobode (PVV) na izborima u sredu.

Nakon 25 godina u holandskoj politici, ali bez ijedne funkcije, Vilders bi trebalo da predvodi pregovore o koalicionoj vladi i ima dobre šanse da postane premijer, ocenjuje Rojters.

Rezultati su pokazali da je PVV u čistom vodstvu, sa više od 10 poslaničkih mesta ispred svog najbližeg rivala, koalicije Laburista/zelena Levica, Fransa Timermansa.

"Moraćemo da pronađemo načine da opravdamo nade naših birača, da vratimo Holanđane na mesto broj jedan", rekao je Vilders u svom prvom govoru, dodajući da će "Holandija biti vraćena Holanđanima, a cunami azila i migracija biti obuzdan".

Vilders je svojevremeno bio osuđen zbog diskriminacije Marokanaca nakon skandiranja na predizbornom skupu 2014. godine, kada je upitao masu da li žele više ili manje Marokanaca. Nakon što su pristalice skandirale "Manje!" odgovorio je: "Mi ćemo to da sredimo."

Vilders je 2021. godine, kada je Vrhovni sud potvrdio presudu, rekao da je bio žrtva "lova na veštice" i narušenog pravnog sistema.

Pošto je u prošlosti davao oštre komentare protiv Evropske unije, on je ublažio svoj ton tokom ovogodišnje predizborne kampanje, u nastojanju da svoju stranku uvede u vladu. Kako bi formirao vladajuću koaliciju, on će morati da radi sa proevropskim strankama.

On je, ipak, zadržao svoj striktno antiimigracioni stav, u stilu "Holadija na prvom mestu", i uspeo da dobije najveću podršku za PVV u 17-godišnjem postojanju stranke.

"Sada je dosta. Holandija to više ne može da izdrži. Moramo prvo da mislimo na svoje ljude. Zatvoriti granice. Nema tražitelja azila", rekao je Vilders u televizijskoj debati uoči izbora.

Vilders je bio daleko najbolji u kampanji, što će priznati čak i njegovi politički protivnici, kaže je Vilem Post iz holandskog instituta Clingendael.

"On je duhovit, pomalo kao (bivši predsednik SAD Donald) Tramp", rekao je Post.

Vildersovi zapaljivi stavovi o islamu doveli su do toga da mu se preti smrću i on je godinama živeo pod jakom policijskom zaštitom. On je proroka Muhameda nazvao 'pedofilom', a islam 'fašističkom ideologijom' i 'zaostalom religijom' i želi da zabrani džamije i Kuran u Holandiji. Njegovi komentari su doveli do ponekad nasilnih protesta u zemljama sa mnogobrojnim muslimanskim stanovništom, uključujući Pakistan, Indoneziju i Egipat. U Pakistanu je jedan verski vođa izdao fetvu protiv njega, podseća Rojters.

Kao obožavalac mađarskog premijera Viktora Orbana, Vilders je eksplicitno protiv EU, i poziva Holandiju da ponovo preuzme kontrolu nad svojim granicama, značajno smanji uplate sindikatima i blokira ulazak novih članova.

Vilders je takođe više puta rekao da Holandija treba da prestane da snabdeva oružjem Ukrajini, jer je i njoj samoj potrebno oružje da bi mogla da se brani.

Međutim, nijedna od partija sa kojima bi on mogao da formira vladu ne deli ove ideje.

Ovaj političar je jedna od najprepoznatljivijih ličnosti Holandije zahvaljujući svojoj razbarušenoj farbanoj plavoj kosi, ali se malo zna o njegovom privatnom životu, osim da mu je supruga rođena u Mađarskoj i da ima dve mačke - koje imaju svoj Instagram i profil na platformi X.

U dečjem TV programu, Vilders je prošle nedelje rekao da uživa u igri "Mario Kart" na plejstejšnu i čitanju stripova o Paji Patku, dodaje Rojters.