23. novembar 2023 12:16

Turska želi da kupi 40 evropskih borbenih aviona

Izvor: TANJUG

podeli vest

Turska želi da kupi 40 evropskih borbenih aviona

Foto: Shutterstock.com/AjayTvm, ilustracija

ANKARA - Turska je počela da razgovara sa evropskim državama o kupovini 40 aviona "Jurofajter tajfun" (Eurofighter Tiphoon), nakon što je procenila da njen zahtev za kupi američke lovce F-16 možda neće biti odobren, rekao je danas izvor iz Ministarstva odbrane Turske za Rojters.

Ministar odbrane Jašar Guler prethodne nedelje je izjavio da Turska pregovara sa Britanijom i Španijom o kupovini aviona Eurofighter Tiphoon, iako se Nemačka protivila toj ideji.

Guler je u danas u Ankari vodio razgovore o tom pitanju sa svojim britanskim kolegom Grantom Šapsom, rekao je Rojtersov izvor.

Turska je u oktobru 2021. zatražila da kupi 40 lovaca F-16 kompanije "Lokid Martin" i 79 kompleta za modernizaciju svoje postojeće ratne avione.

Administracija predsednika Džozefa Bajdena podržala je tu prodaju u vrednosti od 20 milijardi dolara, ali je u Kongresu SAD bilo primedbi zbog odlaganja proširenja NATO-a na Švedsku i Finsku, od strane Ankare i stanja ljudskih prava u Turskoj.

"Turskim vazduhoplovnim snagama su potrebni novi avioni. Naš prvi izbor su F-16. Ali, s obzirom na mogućnost da možda nećemo dobiti pozitivan odgovor, Eurofighter Tiphoon lovački avioni su najbolja alternativa", rekao je izvor.

"Zvaničnici Ujedinjenog Kraljevstva kažu da bi mogli da pomognu da se Nemačka ubedi da povuče svoje prigovore", dodao je on.

Eurofighter je manevarski, višenamenski, dvomotorni lovački avion četvrte generacije. Nastao je kroz saradnju i kooperaciju Britanije, Nemačke, Španije i Italije.

Namenjen je za vojne potrebe ovih zemalja, kao i za izvoz.