6. decembar 2023 23:33

Izraelska vojska ušla u Kan Junis, izveden napad na sedište Hamasa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izraelska vojska ušla u Kan Junis, izveden napad na sedište Hamasa

Foto: AP Photo/Fatima Shbair

TEL AVIV - Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je njena 98. divizija ušla u Kan Junis i počela da deluje u tom gradu na jugu Pojasa Gaze.

Iz IDF-a su naveli da je izveden kombinovani napad u Kan Junisu na sedište palestinske militantne grupe Hamas, prenosi Tajms of Izrael.

Prethodno je izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da IDF okružuje kuću najviše pozicioniranog lidera Hamasa Jahje Sinvara u Pojasu Gaze.

"Sinoć sam rekao da naše snage mogu stići bilo gde u Pojasu Gaze. Sada okružuju Sinvarovu kuću", rekao je Netanijahu u video-obraćanju.

Izrael odobrio povećanje dnevne količine goriva koje može da uđe u Gazu

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanijahua saopštio je večeras da je odobreno povećanje dnevne količine goriva koje može da uđe u Pojas Gaze.

U saopštenju se ne navodi za koliko će biti povećana isporuka, samo se ističe da je odobrena "minimalna količina potrebna da se spreči humanitarni kolaps i izbijanje epidemija u Pojasu Gaze", prenosi Tajms of Izrael.

"Ovaj minimalni iznos će s vremena na vreme određivati ratni kabinet, u skladu sa stopom zaraženosti i humanitarnim uslovima u Pojasu Gaze", navode iz Netanijahuovog kabineta.

Još dve porodice srpskih državljana evakuisane iz Pojasa Gaze i stigle u Beograd

Još dve porodice srpskih državljana - Mona Abu Elaiš, sa troje dece i Đulja Al Hisi, sa suprugom i troje dece - evakuisane su iz Pojasa Gaze i danas su avionom doputovale u Beograd, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Uz neposrednu podršku Ministarstva spoljnih poslova, kao i ambasada Republike Srbije u Tel Avivu i u Kairu, u koordinaciji sa nadležnim organima Države Izrael i Arapske Republike Egipat, 4. decembra iz Pojasa Gaze u Egipat su evakuisane još dve porodice srpskih državljana - Mona Abu Elaiš, sa troje dece i Đulja Al Hisi, sa suprugom i troje dece", naveo je MSP.

Kako je saopšteno, u skladu sa važećim procedurama, te u datom roku od 72 sata, evakuisani srpski državljani i članovi njihovih porodica napustili su teritoriju Egipta i redovnim letom iz Kaira, preko Istanbula, danas doputovali u Beograd.

EU treba da razmatra sankcije Hamasu, kao i nasilje Izraelaca na Zapadnoj obali

Evropska unija trebalo bi da razmotri pooštravanje sankcija Hamasu i njegovim načinima finansiranja, kao i uvođenje sankcija izraelskim naseljenicima odgovornim za nasilje na Zapadnoj obali, navodi diplomatska služba EU u dokumentu pripremljenom za ministre spoljnih poslova.

U belešci, u koju je Rojters danas imao uvid, postavljaju se opcije koje će ministri razmotriti na sastanku u Briselu u ponedeljak, namenjenom za iznalaženje rešenja za rat Izraela i Hamasa u Pojasu Gazi, kao i za pripreme za vreme posle rata. EU je već Hamas navela kao terorističku organizaciju, što znači da bi sva sredstva, koja ima u EU, trebalo da budu zamrznuta, ali bi mogla i da pojača sankcije toj militantnoj organizaciji i drugim terorističkim grupama, naročito kada je reč o finansijama, napominje agencija i dodaje da bi EU mogla da uspostavi poseban program sankcija posvećen Hamasu.

Odluke o sankcijama EU zahtevaju odobrenje svih 27 zemalja članica, koje nastoje da se usaglase o trenutnoj krizi, jer mnoge imaju različite stavove o izraelsko-palestinskom sukobu.

Zvaničnik Hamasa: Stanovništvo u Pojasu Gaze žrtva "neoholokausta"

Zvaničnik militantnog pokreta Hamas, Ismail Hanije, tvrdi da je stanovništvo Pojasa Gaze žrtva "neoholokausta".

"Američka administracija je uključena u ovaj zločinački rat i pokriće za neonacizam. Ovo je neoholokaust koji se vrši protiv našeg naroda u Pojasu Gaze", rekao je danas Hanije za egipatsku TV El Kahera, prenosi RIA.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao se ranije danas na retko korišćeni član 99 osnivačke Povelje UN, koja mu omogućava da "skrene pažnju Savetu bezbednosti na bilo koje pitanje koje, po njegovom mišljenju, može da ugrozi održavanje međunarodnog mira i bezbednosti".

Lenarčič osudio napad izraelskih naseljenika na školu u Zanuti na Zapadnoj obali

Evropski komesar za upravljanje krizama i humanitarna pitanja Janez Lenarčič osudio je danas napad izraelskih naseljenika na školu u palestinskom selu Zanuta na okupiranoj Zapadnoj obali, ukazujući da rušenje te škole predstavlja kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

"Izraelski naseljenici su srušili školu u selu Zanuta na okupiranoj palestinskoj teritoriji", napisao je Lenarčič na platformi X.

Lenarčič je podsetio da je škola izgrađena sredstvima EU i da svako dete svuda u svetu ima pravo na obrazovanje. SAD su u utorak počele da uvode zabrane izdavanja viza za izraelske naseljenike na Zapadnoj obali koji su umešani u nasilje nad Palestincima koje se povećalo otkada je počeo rat između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Gureteš: Rat u Gazi može pogoršati pretnje međunarodnom miru i bezbednosti

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je danas Savet bezbednosti UN da rat između Izraela i palestinskih militanata Hamasa u Pojasu Gaze "može da pogorša postojeće pretnje međunarodnom miru i bezbednosti".

Gutereš se pozvao na retko korišćeni član 99 osnivačke Povelje UN koja mu omogućava da "skrene pažnju Savetu bezbednosti na bilo koje pitanje koje po njegovom mišljenju može da ugrozi održavanje međunarodnog mira i bezbednosti", preneo je Rojters.

"Suočeni smo sa ozbiljnim rizikom od kolapsa humanitarnog sistema. Situacija se brzo pogoršava u katastrofu sa potencijalno nepovratnim implikacijama za Palestince kao celinu i za mir i bezbednost u regionu", napisao je Gutereš u pismu 15-članom Savetu bezbednosti. On je istakao da se takav ishod mora izbeći po svaku cenu.

Koen: Guterešov mandat predstavlja opasnost po svetski mir

Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen ocenio je danas da mandat generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša predstavlja "opasnost po svetski mir", reagujući na Guterešovu odluku da se pozove na klauzulu u Povelji UN i pozove na intervenciju Saveta bezbednosti u ratu između Izraela i Hamasa.

Koen u poruci na platformi X tvrdi da Guterešova odluka "predstavlja podršku terorističkoj organizaciji Hamas" i odobravanje ubistava izraelskih starijih osoba, otmice beba i silovanja žena, preneo je Tajms of Izrael.

"Svako ko podržava svetski mir mora podržati oslobađanje Gaze od Hamasa", napisao je Koen.

Netanijahu: Izrael će morati da zadrži kontrolu nad Gazom dugo nakon rata

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da će izraelska vojska (IDF) morati da zadrži bezbednosnu kontrolu nad Pojasom Gaze dugo nakon završetka rata protiv palestinske militantne grupe Hamas.

On je na konferenciji za medije rekao da će Gaza morati da ostane demilitarizovana, kao i da to može da obezbedi samo izraelska vojska, prenosi AP.

"Nijedna međunarodna sila ne može da bude odgovorna za to. Nisam spreman da zatvorim oči i prihvatim bilo koji drugi dogovor", poručio je Netanijahu.

Fajnenšel tajms: Bombardovanje Gaze bliži se onom u Drugom svetskom ratu

Obim razaranja u severnom delu Pojasa Gaze, za manje od sedam nedelja približio se nivoima viđenim tokom višegodišnjeg bombardovanja nemačkih gradova u Drugom svetskom ratu, izvestio je danas Fajnenšel tajms.

Ovaj medij navodi da je više od 60 odsto zgrada u severnoj Gazi teško oštećeno, prenela je Al Džazira. Kako se navodi, širom te teritorije naseljene Palesticima oštećeno je ili uništeno više od 300.000 stambenih jedinica.

"Gaza će ostati naziv mesta koji označava jednu od najtežih kampanja konvencionalnog bombardovanja u istoriji", rekao je američki vojni istoričar Robert Pejp, a preneo Fajnenšel tajms.

Galant poručio da stanovnici naselja blizu granice s Libanom ostaju evakuisani

Izraelski ministar odbrane Joav Galant sastao se danas sa gradonačelnicima i predsednicima saveta gradova koji su blizu granice sa Libanom na severu Izraela, i poručio da njihove zajednice, koje su evakuisane nakon čestih prekograničnih sukoba od 7. oktobra, neće biti vraćene kućama sve dok militantna grupa Hezbolah ne bude proterana severno od reke Litani u Libanu, javili su izraelski mediji.

Tokom sastanka u Nahariji, Galant je rekao da je najbolja opcija za Izrael da postigne diplomatski aranžman koji će dovesti do sprovođenja Rezolucije Saveta bezbednosti 1701 kojom je okončan Drugi libanski rat 2006. godine.

Galant je istakao, da će, ukoliko to ne uspe, Izrael učiniti sve da potisne Hezbolah vojnim akcijama, preneo je Tajms of Izrael. 

Erdogan: Netanijahu koristi rat protiv Hamasa da produži svoju političku karijeru

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu koristi vojnu kampanju u Pojasu Gaze protiv Hamasa da bi produži svoju političku karijeru, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Prema njegovim rečima, Netanijahu ugrožava budućnost i bezbednost regiona da bi produžio svoju političku karijeru. Erdogan tvrdi da je Izrael počinio "ratne zločine" i "zločine protiv čovečnosti" u Pojasu Gaze, prenela je turska državna novinska agencija Anadolija.

"Izraelski ratni zločini i zločini protiv čovečnosti u Gazi ne bi trebalo da ostanu bez odgovora", rekao je Erdogan.

Izrael: Prvi rebalans ratnog budžeta izglasan u Knesetu

Prvi rebalans ratnog budžeta za 2023. godinu izglasan je danas u Knesetu.

Sa 62 poslanička glasa "za" i 53 protiv, završeno je najspornije glasanje u Knesetu otkako je izbio rat sa Hamasom posle terorističkog napada na Izrael 7. oktobra, prenosi Tajms of Izrael.

Ministar u ratnom kabinetu Beni Ganc i članovi njegove partije Nacionalno jedinstvo glasali su protiv predloga, poslanik Likuda Nir Barkat bojkotovao je glasanje, a ministar odbrane Joav Galan, takođe član Likuda, bio je odsutan.

Predlogom zakona o rebalansu predloženo je da se 8,1 milijarda dolara usmeri na ratne prioritete, od čega 4,6 milijardi dolara za vojsku, a ostatak za civilne poslove.

Izrael: Procureli snimci sa sastanka oslobođenih talaca i Netanjahua

Snimci sa sastanka oslobođenih izraelskih talaca i premijera Benjamina Netanjahua koji su danas procureli u javnost, otkrivaju veliki gnev i ogorčenje doskorašnjih zatočenika Hamasa zbog ponašanja izraelske vlade i akcija izraelske vojske (IDF).

Jedna žena koja je bila oteta i kasnije tokom primirja oslobođena sa svojom decom, ali bez muža koji je ostao u zatočeništvu, rekla je da je bila na "skrivenom mestu koje je granatirala izraelska vojska", prenosi CNN.

"Morali smo da budemo prokrijumčareni, a onda smo i ranjeni iz helikoptera koji je pucao na nas na putu do Gaze. Nemate informacija. Činjenica je da smo granatirani, a vi tvrdite da imate obaveštajne podatke. Moj muž je odvojen od nas tri dana pre nego što smo se vratili u Izrael i odveden u (Hamasove) tunele", rekla je ona i optužila Netanjahua da mu je politika važnija od povratka otetih.

Putin i saudijski prestolonaslednik razgovarali o odnosima dve zemlje i Gazi

Ruski predsednik Vladimir Putin i saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman razgovarali su danas u glavnom gradu Saudijske Arabije, Rijadu, o daljem razvoju saradnje dve zemlje i o situaciji u Pojasu Gaze.

Bin Salman je pohvalio saradnju Rusije i Saudijske Arabije koja je pomogla, kako je naveo, da se "otklone tenzije na Bliskom istoku", javila je saudijska državna novinska agencija SPA, preneo je Rojters.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da su Putin i saudijski prestolonaslednik razgovarali i o izraelsko-palestinskom sukobu i drugim osetljivim pitanjima na međunarodnom nivou.

Al Arabija: Izraelska vojska opkolila dom lidera Hamasa Jahje Sinvara

Izraelska vojska (IDF) je opkolila dom lidera Hamasa Jahje Sinvara u Kan Junisu, gradu na jugu Pojasa Gaze, ali nema naznaka da se on nalazi u opkoljenom objektu, javila je saudijska televizije "Al Arabija".

Kako je navedeno, lider Hamasa poseduje više kuća u kojima se krije, a kuća u Kan Junisu opkoljena od juče, preneo je "Tajms of Izrael".

Izraelske vlasti su ranije saopštile da je Sinvar "mrtav čovek koji hoda".

Tokom sastanka izraelskog premijera Benjamina Netanjahua sa porodicama talaca koje je prethodno Hamas oslobodio, čule su se ogorčene kritike izraelske vlade.

Erdogan: Protiv "tampon zone" u Gazi, očekuje naredne korake SAD u prodaji F16

Turska odbacuje planove o uspostavljanju tampon zone u Pojasu Gaze, nakon završetka borbi u toj palestinskoj enklavu, izjavio je danas turski predsednik  Redžep Tajip Erdogan.

On je novinarima, u avionu na povratku iz Katara, rekao da je takav plan, koji je prošle nedelje Izrael dostavio Turskoj i nekim arapskim državama, "nepošten" prema Palestincima, prenosi Rojters.

O budućnosti Gaze posle rata odlučivaće Palestinci, kaže Erdogan, ponavljajući da Izrael mora da vrati teritorije koje je okupirao.

Za trenutnu situaciju u regionu Bliskog istoka, lider Turske optužio je podršku koju Zapad, posebno Sjedinjene Američke Države pružaju Izraelu, i upozorio Tel Aviv da operacije protiv pripadnika Hamasa ne provodi na teritoriji Turske, "jer bi mogao platiti visoku cenu za to".

 

Izrelaska vojska tvrdi da je otkrila jedno od najvećih skladišta oružja Hamasa

Izraelska vojska je saopštila da je otkrila jedno od najvećih skladišta oružja tokom kopnene operacije u severnom delu Pojasa Gaze.

Vojska je navela da se skladište sa PVO sistemima, raketama dugog dometa, eksplozivima i dronovima navodno nalazi u blizini zdravstvene ustanove i škole, kao i da je deo oružja uništen, a ostatak prenet u Izrael zbog dalje istrage, prenosi "Tajms of Izrael".

"Sva teroristička infrastruktura pronađena je u blizini civilnih zgrada u srcu civilnog naselja. Ovo je još jedan dokaz cinične upotrebe stanovnika Pojasa Gaze koju teroristička organizacija Hamas koristi kao živi štit", saopštila je izraelska vojska.

 

SAD očekuju skorašnju promenu strategije izraelske vojne operacije

Američki zvaničnici očekuju da će trenutna faza izraelske kopnene operacije u Gazi, koja cilja na južni deo palestinske enklave, trajati nekoliko nedelja pre nego što Izrael pređe, verovatno do januara, na  strategiju nižeg intenziteta koja bi usko ciljala određene pripadnike i lidere Hamasa, potvrdilo je više visokih američkih zvaničnika.

Međutim, rat se širi na nove oblasti Pojasa Gaze zbog čega je Bela kuća izrazila duboku zabrinutost povodom izraelskih operacija tokom predstojećih nekoliko nedelja, rekao je u razgovoru sa izveštačem CNN jedan visoki zvaničnik američke administracije.

On je potvrdio da su SAD u "teškim i direktnim" razgovorima odlučno upozorile izraelske vlasti da Izraelske odbrambene snage (IDF) ne smeju i na jugu Pojasa Gaze da ponove razornu taktiku koju su koristile na severu palestinske enklave i da moraju da učine više kako bi se sprečile civilne žrtve.

SAD su predočile Izraelu da se globalno javno mnjenje sve više okreće protiv njihove kopnene operacije u kojoj su stradale hiljade civila i ukazale su da se brzo troši vreme koje Izrael ima za nastavak svoje vojne operacije u sadašnjoj formi i uz međunarodnu podršku koja rapidno slabi.

Bezbednosni zvaničnici: Moglo bi da prođe mesec dana do novog primirja u Gazi

Bezbednosni zvaničnici veruju da je potrebno i do mesec dana, da bi se izvršio dovoljan vojni pritisak na Hamas i otvorila nova mogućnost za primirje i oslobađanje novih talaca u Pojasu Gaze, prenosi izraelski Vojni radio.

Da bi se to postiglo, vojne operacije moraće da se nastave i na severu i na jugu te palestinske enklave, navodi se u izveštaju, bez navođenja izvora.

U okviru jednonedeljnog sporazuma o primirju, koji je istekao u petak, iz Hamasovog zatočeništva u Gazi oslobođeno je 105 civila, među kojima je 81 Izraelac, 23 državljana Tajlanda i jedan Filipinac. Ranije su puštena četiri taoca, jedan je spasen, a pronađena su najmanje tri tela.

Veruje se da je u Gazi ostalo još 138 talaca, uključujući oko 20 žena i dvoje male dece.

Izraelska vojska: Žestoke borbe se nastavljaju

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da nastavlja "žestoke borbe" sa operativcima Hamasa u Pojasu Gaze, kao i da je njeno vazduhoplovstvo izvelo udare na više od 250 ciljeva tokom proteklog dana, prenosi "Tajms of Izrael".

U saopštenju se dodaje da je 7. oklopna brigada usmerila napade na dva lansera raketa koji su korišćeni u napadima na centralni Izrael.

Izraelska vazdušna odbrana, tokom jučerašnjeg dana je, takođe, gađala nekoliko položaja operativaca Hamasa i Islamskog džihada, kao i infrastrukturu koja pripada tim terorističkim grupama, saopštila je izraelska vojska.

Izraelska vojska pronašla je tunel i oružje u blizini škole u severnoj Gazi, gde je izraelska brigada Kfir ubila grupu operativaca Hamasa.

UN: Distribucija pomoći gotovo nemoguća u Gazi

Nastavak borbi u Gazi pojačao je krizu gladi u toj palestinskoj enklavi, saopštila je humanitarna agencija Ujedinjenih nacija.

Svetski program UN za hranu (WFP) saopštio je da je njihova pomoć obuhvatila oko 250.000 ljudi tokom sedmodnevne pauze u borbama, prenosi BBC.

U saopštenju je naglašeno da je distribucija pomoći sada "gotovo nemoguća" i da nastavak sukoba "ugrožava živote humanitarnih radnika".

"WFP poziva na humanitarni prekid vatre i poziva sve lidere da rade sa najvećom hitnošću na pronalaženju političkih rešenja koja mogu okončati patnju porodica na svim stranama ovog mučnog sukoba", navodi se u saopštenju.

Netanijahu: Trenutno nema mogućnosti da se preostali taoci vrate kućama

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da ''trenutno ne postoji mogućnost'' da se taoci koje palestinska militantna grupa Hamas i dalje drži u Gazi ''vrate kući''.

On se sastao sa porodicama talaca koje je prethodno Hamas oslobodio, a kako prenosi Rojters, nekoliko članova porodica koji su prisustvovali sastanku su, kako prenosi Rojters, ogorčeno kritikovali izraelsku vladu.

Jedna neimenovana bivša žena talac, čiji je suprug i dalje u zarobljeništvu, optužila je Netanijahua da mu je važnija politika od preostalih 138 talaca.

''Videla sam 85-godišnjeg Ariju Zalmanoviča kako umire preda mnom. I vi na to nemate ništa da kažete, da želite srušite režim Hamasa?'', rekla je ona.