6. decembar 2023 17:07

BBC: Zašto je Kan Junis važna meta izraelskih snaga?

Izvor: TANJUG

podeli vest

BBC: Zašto je Kan Junis važna meta izraelskih snaga?

Foto: Shutterstock.com/Anas-Mohammed, ilustracija

JERUSALIM - Usred tekuće izraelske kampanje masovnog razaranja, južni grad Kan Junis, drugo najveće urbano mesto u palestinskoj enklavi, sada se prikazuje kao uporište Hamasa i dugo je bio povezan s Jahjom Sinvarom, vođom Hamasa u Pojasu Gaze i Mohamedom Deifom, idejnim tvorcem sedmooktobarskog napada na Izrael, navodi BBC.

Obojica su odrasli u izbegličkom kampu Kan Junis, gde je Sinvar rođen 1962. godine, dok je Gaza bila pod egipatskom upravom, piše Pitere Bomont, reporter BBC-ja.

Cilj proširenja vojne operacije na jug Pojasa Gaze je da se uhvati ili ubije Sinvar i ostali visoki komandanti, kako saopštavaju Izraelske odbrambene snage (IDF).

IDF su u saopštenjima tvrdile da je ubijeno više nižerangiranih boraca Hamasa, pokazujući kao dokaz jednu fotografiju gde se ubijeni nalaze u tunelu, dok je najviše rukovodstvo grupe izbegavalo zarobljavanje, kao i u prethodnim sukobima.

Palestinska raseljena lica prisiljena su da traže utočište u Rafi i Kan Junisu u kom se, osim neprekidnih napada izraelskih vazdušnih udara, šire bolesti i glad usled nedostatka medicinske brige i humanitane pomoći.