6. decembar 2023 17:23

Vlada SAD izdala bezbednosne smernice zbog antisemitizma i islamofobije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vlada SAD izdala bezbednosne smernice zbog antisemitizma i islamofobije

Foto: Shutterstock.com/Lucky-photographer

VAŠINGTON - Američka vlada je danas izdala bezbednosne smernice za verske zajednice, pošto se zemlja suočava sa nivoom pretnje od terorizma koji je toliko povišen da je direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Kristofer Rej rekao da svuda vidi znakove opasnosti.

Preporuke Ministarstva za unutrašnju bezbednost (DHS) su osmišljene da zaštite od pretnji usred pojačanog antisemitizma i islamofobije od 7. oktobra, kada je Hamas izveo napad na Izrael a izraelske snage odgovorile vojnom operacijom u Gazi, preneo je Rojters.

Ovaj potez je usledio u trenutku kada SAD beleže porast nivoa antisemitizma i islamofobije od početka rata između Izraela i Hamasa, pri čemu je Ministarstvo pravde saopštilo da prati rast

pretnje Jevrejima i muslimanima.

Smernice DHS-a opisuju praktične korake koje verske zajednice mogu da preduzmu kako bi odgovorile zaštitnim merama na pretnje iz okruženja.

Preporuke uključuju izradu plana bezbednosti, postavljanje pojedinca ili komisije da budu zaduženi za bezbednost, dovršavanje procena rizika, koordinaciju sa lokalnom zajednicom i identifikovanje raspoloživih resursa.