7. decembar 2023 12:11

Brodovi kineske mornarice prvi pristali na novom pristaništu u Kambodži

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brodovi kineske mornarice prvi pristali na novom pristaništu u Kambodži

Foto: Shutterstock.com/AlejandroCarnicero, ilustracija

PNOM PEN - Kineski pomorski brodovi prvi su brodovi koji su pristali na novom pristaništu u kambodžanskoj pomorskoj bazi, Ream, u Tajlandskom zalivu, za koju Sjedinjene Američke Države i neki međunarodni bezbednosni analitičari tvrde da je predodređena da služi kao strateška ispostava za mornaricu Pekinga, prenosi AP.

Pristajanje dva broda, poklopilo se sa zvaničnom ovonedeljnom posetom Kambodži najvišeg odbrambenog zvaničnika Kine, potpredsednika Centralne vojne komisije He Veidonga.

Vest o najmanje dva kineska broda koja pristaju u pomorsku bazu Ream objavljena je u nedelju na Fejsbuk stranici kambodžanskog ministra odbrane Tea Seihe, u kojoj se navodi da je on posetio bazu kako bi obišao pripreme za obuku kambodžanske mornarice i izgradnju infrastrukture, ali nije pomenuo Kinu.

Seihe je sa Fejsbuk zajednicom podelio fotografije na kojima se vide kambodžanski zvaničnici sa kineskim ambasadorom Vang Ventijanom u obilasku kineskih mornara, a na slikama se vide i najmanje dva ratna broda.

Kontroverze oko Pomorske baze Ream prvobitno su se pojavile 2019. godine kada je Vol Strit Džurnal objavio da bi, prema ranom nacrtu ugovora u koji su američki zvaničnici imali uvid, Kina mogla da dobije pravo na tridesetogodišnje korišćenje baze, gde bi mogla da šalje vojno osoblje, skladišti oružje i usidri ratne brodove, što je tadašnji premijer Kambodže Hun Sen negirao.

Širenjem vojnih baza u Kambodži, Peking će proširiti svoj strateški vojni profil i poremetiti regionalni odnos snaga, povećavajući pritisak na susedne zemlje jugoistočne Azije čiji su bezbednosni problemi tradicionalno bili bliže Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako se navodi, Kina je najveći investitor i najbliži politički partner Kambodže.