12. decembar 2023 14:48

Iranski demonstranti i Mahsa Amini dobitnici nagrade ''Saharov'' Evropske unije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Iranski demonstranti i Mahsa Amini dobitnici nagrade ''Saharov'' Evropske unije

Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias

BRISEL - Iranka Mahsa Amini koja je preminula u pritvoru i iranski demonstranti dobitnici su ovogodišnje nagrade ''Saharov'' EU, a nagradu su danas u njihovo ime primili predstavnice iranskog pokreta ''Žena, život, sloboda'' demonstrantkinje Afsun Nadžafi i Mersede Šainkar i advokat porodice Amini, Saleh Nikbat,

Nagradu je na ceremoniji u Strazburu uručila predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola, prenosi AP.

Metsola je izrazila žaljenje što čak i delu porodice Amini nije bilo dozvoljeno da prisustvuju ceremoniji dodele.

''Oni su pod zabranom putovanja koju im je uveo iranski režim. Takvo postupanje je još jedan primer sa čime se narod Irana suočava svakog dana'', rekla je Metsola i dodala da ovogodišnja nagrada Saharov ''odaje počast svim hrabrim i prkosnim ženama, muškarcima i mladim ljudima u Iranu koji, uprkos sve većem pritisku, nastavljaju da se bore za promene''.

Masha Amini bila je Iranka kurdskog porekla koju je 2022. uhapsila tzv. iranska moralna policija zbog navodnog kršenja iranskog zakona o obaveznom nošenju marama, a ona je nakon tri dana preminula u pritvoru.

Njena smrt izazvala je masovne proteste širom zemlje, i kako navodi AP, brzo su prerasli u pozive na zbacivanje iranskih vlasti.

U sukobima demonstranata i iranske policije ubijeno je više od 500 ljudi, a više od 22.000 je privedeno, prema podacima grupa koje se bore za ljudska prava.

Demonstracije su mahom zamrle početkom ove godine.

Nagrada EU Saharov nazvana je po sovjetskom disidentu Andreju Saharovu, ustanovljena je 1988. i dodeljuje se pojedincima ili grupama koji se bore za ljudska prava i slobode.

Saharov, dobitnik Nobelove nagrade za mir umro je 1989.