13. decembar 2023 13:04

Tokom drugog dana Sijeve posete Vijetnamu potpisano 36 međudržavnih sporazuma

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tokom drugog dana Sijeve posete Vijetnamu potpisano 36 međudržavnih sporazuma

Foto: Pool Photo via AP/Luong Thai Linh

HANOJ - Kineski predsednik Si Đinping sastao se danas sa premijerom Vijetnama Fam Min Činom i predsednikom Narodne skupštine Vang Din Huem, drugog dana svoje posete Hanoju, koja ima cilj da ojača veze dve zemlje.

Si se u utorak sastao sa generalnim sekretarom Komunističke partije Vijetnama Ngujen Pu Trongom sa kojim se složio da Kina i Vijetnam rade na "zajednici koja deli zajedničku budućnost", prenosi AP.

Dve strane su danas potpisale 36 sporazuma, uglavnom o "produbljenju saradnje", u rasponu od telekomunikacija do međustranačke razmene, prema izveštajima vijetnamskih medija.

Si je ponovo pomenuo tu frazu danas na sastanku sa predsedavajućim Narodne skupštine Vang Din Hueom, navodi AP.

"U sledećoj fazi, obe strane treba da ojačaju saradnju u različitim oblastima, uključujući zakonodavstvo, kako bi doprinele izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću", rekao je Si.

Si se danas sastao i sa premijerom Vijetnama Fam Min Činom i predsednikom Vo Van Tuongom, a putovanje će završiti nakon sastanka sa mladim vijetnamskim i kineskim naučnicima.

Vijetnam i Kina su se složili da razmene zatvorenike, iako je malo detalja o tom sporazumu objavljeno u javnosti.

Zemlje su takođe obnovile ugovor koji je istekao iz 2020. o zajedničkoj patroli u Tonkinskom zalivu koji se nalazi između kineske južne ostrvske provincije Hajnan i severoistočne obale Vijetnama, javili su lokalni mediji.

Vijetnam i Kina već imaju čvrste veze, ali imaju i značajne razlike, prvenstveno u pogledu teritorijalnih pretenzija na ostrva u Južnom kineskom moru, žarišta u Aziji koje je dovelo SAD i Kinu u sukob.

Kina polaže pravo na bukvalno ceo strateški plovni put, ali Filipini, Vijetnam, Malezija, Brunej i Tajvan takođe su iskazali svoje pretenzije.

Peking je već nekoliko godina najveći trgovinski partner Vijetnama, sa bilateralnim trgovinskim prometom od 175,6 milijardi dolara u 2022, prenosi AP.