20. decembar 2023 11:15

Ambasada Kine u Manili: Kina će držati otvorena vrata za dijalog sa Filipinima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasada Kine u Manili: Kina će držati otvorena vrata za dijalog sa Filipinima

Foto: Shutterstock.com/FreshStock, ilustracija

MANILA - Kina će držati otvorena vrata dijaloga i kontakata, saopštila je danas njena ambasada u Manili, dan nakon što je predsednik Filipina Ferdinand Romualdez Markos Mlađi rekao da diplomatske aktivnosti sa Pekingom idu u "lošem pravcu".

"Kina ostaje posvećena pravilnom upravljanju pomorskih razlika kroz dijalog, konsultacije", rekao je portparol ambasade Kine u Manili, stoji u saopštenju, preneo je Rojters.

Filipinski ministar odbrane Gilberto Teodoro zamerio je ranije danas Kini što je optužila njegovu zemlju da izaziva napetosti i probleme u Južnom kineskom moru, rekavši da samo Peking veruje u ono što govori.

"Istina i činjenica je, nijedna država na svetu, nijedna, ne podržava njihovo nedmoslisveno pravo na celo Južno kinesko more", rekao je Teodoro nakon što su obe države razmenile optužbe zbog nedavnih incidenata.

Kina smatra da polaže pravo na skoro celo Južno kinesko more, uključujući i one delove na koje pravo ističu Filipini, Vijetnam, Indonezija, Malezija i Brunej.

Stalni arbitražni sud je 2016. saopštio da kineske tvrdnje nemaju pravnu osnovu, što su podržale SAD, ali je Peking odbacio.