20. decembar 2023 16:06

Trudo: Postoji veće razumevanje Indije da reši sporna pitanja sa Kanadom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Trudo: Postoji veće razumevanje Indije da reši sporna pitanja sa Kanadom

Foto: The Canadian Press via AP/Adrian Wyld

OTAVA - Kanadski premijer Džastin Trudo saopštio je danas da primećuje promenu u tonu Indije prema Otavi, nakon što su SAD upozorile Nju Delhi na navodnu umešanost u osujećenu zaveru za ubistvo separatiste Sika na američkom tlu.

Trudo je danas ocenio u intervjuu za kanadsku televiziju CBC da u ovom trenutku postoji veća otvorenost Nju Delhija za saradnju u istrazi i razmevanje, kako je rekao, da optužbe na račun Kanade neće rešiti problem.

"Ne želimo da sada budemo u situaciji da se sukobljavamo sa Indijom oko ovoga. Želimo da radimo na tom trgovinskom sporazumu. Želimo da unapredimo indo-pacifičku strategiju“, rekao je Trudo, prenosi Rojters.

Prošlog meseca američke vlasti su saopštile da su osujetile zaveru za ubistvo separatiste Sika u Sjedinjenim Državama i upozorile indijske vlasti zbog zabrinutosti da su umešane u ovaj slučaj.

Kao meta osujećene zavere identifikovan je Gurpatvant Sing Panun, dvojni državljanin Sjedinjenih Država i Kanade.

Informacije američkih vlasti o navodnoj umešanosti Nju Delhija u osujećenu zaveru usledilo je dva meseca nakon što je Kanada saopštila da postoje "verodostojne" optužbe koje povezuju indijske agente sa ubistvom vođe separatista Sika, Hardipa Singa Nidžara, u predgrađu Vankuvera u junu, što je Indija odbacila.

Nakon otkrića SAD, kanadski zvaničnici su izvršili dodatni pritisak na Indiju da sarađuje u njenoj istrazi ubistva u junu, a Nju Deli je odlučno odbacio kanadske tvrdnje što je izazvalo diplomatski sukob, pri čemu su obe strane proterale diplomate, a trgovinski pregovori su potencijalno destabilizovani.