29. decembar 2023 10:57

Generalni konzul Srbije u Njujorku sastao se sa arhiepiskopom Elpidoforom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Generalni konzul Srbije u Njujorku sastao se sa arhiepiskopom Elpidoforom

Foto: TANJUG/GENERALNI KONZULAT REPUBLIKE SRBIJE U NJUJORKU

NJUJORK - Generalni konzul Srbije u Njujorku Vladimir Božović razgovarao je u sedištu Grčke pravoslavne arhiepiskopije Amerike sa arhiepiskopom Elpidoforom o brojnim aktuelnim temama od zajedničkog interesa, saopšteno je iz Generalnog konzulata Srbije u Njujorku.

Božović je arhiepiskopu preneo pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i patrijarha srpskog Porfirija i čestitao mu u ime Srbije predstojeće novogodišnje i božićne praznike.

Zahvalivši na pozdravima i čestitkama, arhiepiskop Elpidofor poželeo je generalnom konzulu dobrodošlicu i puno sreće u radu, dajući mu lični blagoslov za uspešno obavljanje odgovorne dužnosti, i zamolio Božovića da predsedniku Srbije i patrijarhu srpskom prenese njegove novogodišnje i božićne čestitke.

Božović je preneo izraze najdublje zahvalnosti za svu nesebičnu podršku, pomoć i bratsku ljubav grčkog naroda pruženu srpskom narodu, posebno tokom teških godina raspada SFRJ i međunarodnih sankcija, saopšteno je iz Generalnog konzulata Srbije u Njujorku.

Posebno je zahvalio Grčkoj pravoslavnoj arhiepiskopiji američkoj na odluci da nakon požara u maju 2016. godine, u kojem je stradalo zdanje Saborne crkve Svetog Save na Menhetnu, otvori vrata svojih hramova u Njujorku za srpske pravoslavne vernike i sveštenstvo i ustupi im svoje prostorije za održavanje bogosluženja i rad srpske škole, kao i na višegodišnjem gostoprimstvu koje je usledilo.

Elpidofor je potvrdio spremnost da, ukoliko u bilo kojoj fazi rekonstrukcije Saborne crkve Svrtog Save to bude neophodno, prostorije pravoslavnih crkava u sastavu Grčke pravoslavne arhiepiskopije američke ponovu budu stavljene na raspolaganje Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenim vernicima, navedeno je u saopštenju.