5. januar 2024 19:38

Ambasada Palestine u Srbiji: Okupacija je najgori oblik terorizma

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasada Palestine u Srbiji: Okupacija je najgori oblik terorizma

Foto: Shutterstock.com/ Creative-Asylum, ilustracija

BEOGRAD - Ambasada Države Palestine u Srbiji saopštila je večeras da ''izraelska teroristička agresija'' nad palestinskim narodom traje već 91 dan i da je prisilno i sistematsko iseljavanje palestinskog naroda je ratni zločin.

''Izraelska teroristička agresija nad palestinskim narodom traje već 91 dan, uz svakodnevno istrebljivanje, etničko čišćenje i zločine nad decom, ženama, starijima i sistematsko uništavanje infrastrukture i svih aspektata života na teritorijama Države

Palestine, koju čine Pojas Gaze i Zapadna obala uključujući glavni grad Istočni Jerusalim'', navodi se u saopštenju ambasade.

Od početka izraelske agresije do sada je ubijeno više od 23.000 Palestinaca u Pojasu Gaze, više od 70 odsto su deca i žene, a ranjeno je više od 58.000 ljudi, zvanična je informacija, kako dodaju iz ambasade, Ministarstva zdravlja Vlade Države Palestine.

''Dodatno, više od 11.000 palestinaca različite starosti i pola se i dalje vode kao nestali, za većinu se pretpostavlja da su stradali pod ruševinama, i usled kontinuiranog bombardovanja masovnih razaranja ne može im se prići. Pet puta više bombi je bačeno na pojas Gaze nego što je bačeno na Hirošimu i Nagasaki. Većina bolnica je potpuno uništena, a one koje su još uvek u funkciji rade samo delimično. Srušena je večina stambenih objekata, škola, univerziteta, džamija, crkvi, objekti od istorijskog značaja, kao i objekti državnih i međunarodnih institucija'', poručiji iz ambasade.

Cilj ovog masovnog razaranja od strane okupacionih Izraelskih snaga je da, kako navode, Pojas Gaze učine nenastanjivim i nemogućim za život, što dalje dovodi do prisilnog raseljavanja palestinskog naroda van Pojasa Gaze.

''Palestinski narod ostaje postojan i nepokolebljiv na tlu svoje domovine, Palestine.

Izraelske okupacione snage ne mogu da slome rešenost palestinskog naroda da istraje, uprkos organizovanom terorizmu koji sprovodi ova ekstremistička izraelska vlada, čiji se predsednik i članovi ponašaju više kao banda a ne kao „demokratska država“ kako oni propagiraju.

Pozivi na takozvano dobrovoljno raseljavanje palestinskog naroda od strane ekstremističkih figura poput Netanjahua, Smotriča, Ben Gvira i drugih predstavljaju potpune ratne zločine za koje se moraju smatrati odgovornima, i za koje moraju odgovarati kao ratni zločinci. Ratni zločini i zločini protiv čovečnosti ne zastarevaju, Palestinski narod ih nikada neće zaboraviti'', navode iz ambasade Palestine.

U tom kontekstu, Država Palestina je, dodaju, pozdravila odluku prijateljske Republike Južne Afrike da podnese tužbu protiv Izraela za vršenje zločina genocida nad palestinskim narodom pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

''Nadamo se da će mnoge druge prijateljske države slediti njihov primer. Izražavamo našu zahvalnost državama i narodima koji podržavaju palestinska prava, zalažu se za pravdu i koje se protive izraelskom gonocidu, agresiji, etničkom čišćenju i okupaciji teritorija Države Palestine'', poručuju iz ambasade.

Ddodaju da se od SAD i nekih zapadnih zemalja se traži da prestanu da podržavaju izraelsku okupatorsku državu u njenoj tekućoj agresiji nad palestinskim narodom i da primoraju Izrael na hitan prekid ovog, kako navoe, genocida i agresije.

''To će omogućiti nesmetan ulazak prekopotrebne medicinske i humanitarne pomoći palestinskim građanima u Pojasu Gaze, posebno sada kada je zima, gde je oko dva miliona gladnih i žednih građana bez krova nad glavom zbog izraelskih okupacionih snaga koje uništavaju njihove domove, gradove, infrastrukturu, živote. Okupacija je najgori oblik terorizma'', poručuju iz Ambasade Države Palestine.