14. januar 2024 21:41

Raisi osudio američke vazdušne udare na Jemen

Izvor: TANJUG

podeli vest

Raisi osudio američke vazdušne udare na Jemen

Foto: AP Photo/Vahid Salemi

TEHERAN - Iranski predsednik Ebrahim Raisi osudio je američke vazdušne udare na Jemen, rekavši da su napadi otkrili ono što je on nazvao ''istinskom agresivnom prirodom SAD'', prenela je danas iranska novinska agencija IRNA.

On je u telefonskom razgovoru sa šefom Vrhovnog političkog saveta jemenskih Huta Mahdijem Al Mašatom istakao da ''principijelni stav Irana'' ostaje podrška "bespomoćnim Palestincima".

Govoreći o američkim udarima, Raisi je rekao da takve akcije ''odbacuju i osuđuju nacije sveta koje traže slobodu''.

Al Mašat je rekao da Jemen čvrsto stoji u suprotstavljanju Izraelu i podršci narodu Gaze, prenosi Rojters.

U američkim i britanskim napadima na vojne ciljeve jemenskih pobunjenika Huta u Jemenu uništena je oko četvrtina sposobnosti te grupe koju podržava Iran za lansiranje raketa i dronova.

Neimenovani američki zvaničnici su rekli da je od 20 do 30 odsto ofanzivnih sposobnosti Huta uništeno u napadima, ali su naveli da su mnoge njihove platforme za oružje mobilne.

U vazdušnim napadima predvođenim SAD-om na lokacije u Jemenu koje kontrolišu Huti oštećeno je ili uništeno oko 90 odsto pogođenih ciljeva, ali je grupa zadržala oko tri četvrtine svoje sposobnosti da ispaljuje rakete i dronove na brodove koji prolaze kroz Crveno more, rekli su zvaničnici.