15. januar 2024 18:48

Zelenski se sastao sa predstavnicima švajcarskog parlamenta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zelenski se sastao sa predstavnicima švajcarskog parlamenta

Foto: Keystone via AP, Pool/Alessandro della Valle

DAVOS - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u okviru posete Švajcarskoj, sastao se sa predsedavajućim Nacionalnog saveta Švajcarske federalne skupštine Erikom Nusbaumerom i predsedavajućom Veća kantona Evom Hercog, kao i sa čelnicima parlamentarnih frakcija švajcarskog parlamenta.

"Zelenski je zahvalio Švajcarskoj Konfederaciji na snažnoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, kao i na humanitarnoj pomoći uoči sveobuhvatne agresije Rusije", navodi se u saopštenju na zvaničnom sajtu ukrajinskog predsednika i podseća da je u 2022. godine u Luganu održana prva međunarodna konferencija o obnovi Ukrajine.

Sagovornici su detaljno razgovarali o podršci Švajcarske ukrajinskoj formuli mira i daljim koracima u njenom sprovođenju, a Zelenski je ukazao na značaj učešća Švajcarske u specijalnom međunarodnom tribunalu povodom, kako je naveo, ruske agresije i zločina.

On je upoznao švajcarske parlamentarce sa situacijom na ratištu i ukazao na značaj napora partnerskih država u odbrani Ukrajine.

Takođe je pokrenuto pitanje švajcarskog priznanja Holodomora 1932-1933. godine kao genocida nad Ukrajincima.