15. januar 2024 20:12

Savić: Forum u Davosu neće uspeti da reši probleme koji postoje u svetu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Savić: Forum u Davosu neće uspeti da reši probleme koji postoje u svetu

Foto: Tanjug TV, arhiva

BEOGRAD - Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić je govoreći o Svetskom ekonomskom forumu u Davosu rekao danas da on ima ekonomsku, političku i civilizacijsku dimenziju i dodao da on neće uspeti da reši trenutne probleme koji postoje u svetu.

"Danas je takvo vreme u svetu, situacija je komplikovana i na mnogo ozbiljnim mestima nije moguće rešavati te probleme. Očigledno da se problemi samo gomilaju, ali Davos nikad nije imao čak tu ambiciju, to je mesto gde ljudi odu da vide i da budu viđeni", izjavio je Savić za Tanjug.

Savić je ukazao da je, uprokos izostancima nekih od lidera velikih zemalja, Svetski ekonomski forum u Davosu i dalje reprezentativan.

Prema rečima Savića, svet već nekoliko godina ide u pogrešnom pravcu.

"Bojim se da svet već nekoliko godina ide u pogrešnom pravcu i da smo prešli tu crvenu liniju, posle koje je teško vratiti se", rekao je Savić i dodao da pored toga postoje podele između zemalja.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu je govoreći u ratu u Ukrajini istakao da Rusija ne stoji ekonomski mnogo lošije od početka rata.

"Ono što je na početku ovog rata u Ukrajini trebalo da bude katastrofa za Rusiju, odnosno prednost pre svega za Evropsku Uniju, potpuno se okrenulo. To je danas postalo Damoklov mač, nož pod grlom Evropske unije, pre svega Nemačke", objasnio je Savić.

Prema njegovim rečima, SAD su i dalje najmoćnija zemlja na svetu, ali su svesne da se njihova tehnološka, vojna, politička, ekonomska i monetarna superiornost u odnosu na neke druge zemlje u svetu kruni.

Na pitanje šta Srbija može da dobije od Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, Savić je naveo da je najveći dobitak mogućnost da predsednik Aleksandar Vučić u formalnim i neformalnim sastancima može da razgovara sa velikim brojem učesnika.

"Naravno to ne mogu biti razgovori kao kada neko dođe u bilateralnu posetu, ali jedna od prednosti Davosa je upravo to, da tamo nemate samo političare, tamo imate i velike biznismene, bankare, dakle neke vizionare, neke ljude koje vi možete sresti neformalno, formalno, više puta u toku dana", ukazao je Savić.

Kako je naveo Savić, Vučić ima dosta poznanstava sa ljudima koji učestvuju na forumu.

"Na kraju krajeva uvek je dobro proveriti neka prijateljstva, savezništva, da li imate ili nemate podršku, sve je to prilika da se te stvari u kratkom vremenskom periodu razbistre", zaključio je Savić.