17. januar 2024 11:22

ABC News otkazao republikansku debatu, Hejli neće da učestvuje ako nema Trampa

Izvor: TANJUG

podeli vest

ABC News otkazao republikansku debatu, Hejli neće da učestvuje ako nema Trampa

Foto: AP Photo/Charles Krupa

VAŠINGTON - Američka TV mreža "Ej-Bi-Si njuz" (ABC News) otkazala je sledeću republikansku debatu, nakon što je bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli rekla da u njoj neće učestvovati ako se ne pojavi i bivši predsednik SAD Donald Tramp.

Tramp je dosad odbijao da učestvuje u bilo kojoj od debata u procesu unutarstranačkih izbora za republikanskog predsedničkog kandidata, čime je guverner Floride Ron DeSantis ostao kao jedini mogući učesnik događaja planiranog za četvrtak u Nju Hempširu.

"Imali smo pet sjajnih debata u ovoj kampanji. Nažalost, Donald Tramp ih je sve izbegao. Nema više gde da se sakrije. Sledeća debata koju ću voditi biće ili sa Donaldom Trampom ili sa Džozefom Bajdenom", rekla je Hejli.

Njena izjava objavljena je dan nakon najvažnijih unutarstranačkih izbora u Ajovi, na kojima je Tramp osvojio polovinu glasova i pobedio sa velikom razlikom ispred Hejlijeve, koja je osvojila nešto više od 19 odsto, i DeSantisa, koji je osvojio 21 odsto glasova.

Taj njen potez bi, takođe, mogao biti rezultat poslednje debate u Ajovi, u kojoj su učestvovali samo Hejli i DeSantis. Hejlijeva nije nastupila onako kako se očekivalo, tako da ju je DeSantis na kraju pobedio i izbio na drugo mesto.

"Naša namera je bila da budemo domaćin debate koja bi proizašla iz izbora u Ajovi, ali smo uvek znali da će to zavisiti od kandidata i ishoda te trke", naveo je portparol ABC njuza, Van Skot u saopštenju.

Odluka Hejlijeve, takođe, dovodi u pitanje održavanje još jedne debate u Nju Hempširu, koja je zakazanu za nedelju na "Si-En-Enu" (CNN).

DeSantis je reagovao na platformi X, rekavši da se Hejli "plaši debate jer ne želi da odgovara na teška pitanja". On ju je, takođe, optužio da se "kandiduje za Trampovu potpredsednicu" i rekao da se "raduje debati o dva prazna podijuma ove nedelje".

Trampov portparol Stiven Čung je u utorak nazvao Hejlijevu "očajničkim globalistom koji želi veće poreze, otvorene granice i Kinu koja dominira Sjedinjenim Državama", dodajući da su "zbog toga jedini ljudi koji glasaju za nju demokrate koji pokušavaju da se umešaju u republikanske predizbore".

S obzirom da se republikanska kampanja sada pomera u Nju Hempšir, uoči predizbora u toj državi sledeće nedelje, Hejli je izrazila uverenje da će njena privrženost toj državi i ankete koje joj pokazuju da ima podršku, pružiti njenoj kampanji zamah potreban da smanji Trampovu prednost.