18. januar 2024 17:51

Ukrajina intezivno radi na obnovi vazdušnog saobraćaja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ukrajina intezivno radi na obnovi vazdušnog saobraćaja

Foto: shutterstock.com/mark gusev, ilustracija

DAVOS - Ukrajina intenzivno radi sa partnerima na obnavljanju vazdušnog saobraćaja obustavljenog skoro dve godine, sa glavnim fokusom na međunarodni aerodrom Borispil nedaleko do glavnog grada Kijeva, izjavio je danas Rostislav Šurma, zamenik šefa ukrajinske predsedničke kancelarije.

Vazdušni prostor Ukrajine je zatvoren posle ruskog napada februara 2022. zbog bezbednosnih rizika za civilno vazduhoplovstvo i svako ko dolazi u posetu Kijevu može doći drumskim ili železničkim putem iz susednih država, preneo je Rojters.

Kijev vidi obnavljanje vazdušnog saobraćaja veoma značajnim za privredu.

"Ne želim da stvaram prevelika očekivanja... ali mogu da vam kažem da radimo veoma intenzivno na obnavljanju vazdušne veze u Ukrajini", rekao je Šurma tokom panel diskusije u Davosu.

Šurma je odbio da iznese vremenski okvir za moguće obnavljanje vazdušnog saobraćaja, ali je rekao da Ukrajina ima "internu mapu puta i raspored".

On je rekao da se Kijev konsultuje sa izraelskim kolegama o tehničkim specifikacijama kako bi omogućio proces restauracije, bez navođenja detalja.

Izrael ima dugo iskustvo u postavljanju sistema protivvazdušne odbrane za zaštitu svoje infrastrukture.

"Moramo da dobijemo odobrenja od IATA (Međunarodne asocijacije za vazdušni transport) i FAA (Federalne uprave za avijaciju SAD) što nije lako. I više zavisi od hrabrih odluka međunarodnih partnera za koje verujemo da ćemo ih dobiti", rekao je Šurma.

On je rekao da Ukrajina razmatra ponovno otvaranje aerodroma Borispil ili nekog drugog u zapadnom regionu Lavova, ali da je međunarodno čvorište u blizini Kijeva prioritet.