24. januar 2024 09:40

Američka vojska pogodila dve protivbrodske rakete Huta u Jemenu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Američka vojska pogodila dve protivbrodske rakete Huta u Jemenu

Foto: Ministry of Defence via AP/AS1 Leah Jones

VAŠINGTON – Vojska Sjedinjenih Američkih Država izvela je rano jutros još dva udara na položaje jemenskih Huta i uništila dve protivbrodske rakete koje su, kako se navodi u saopštenju američke vojske, bile usmerene ka Crvenom moru i bile spremne za lansiranje.

Američki udari, koji su se dogodili oko 2:30 ujutro po lokalnom vremenu, usledili su posle jučerašnjeg osmog talasa napada ratne avijacije SAD i Velike Britanije na infrastrukturu jemenskih pobunjenika u jemenskoj prestonici Sani, kao i u gradovima Hodejda, Taiz i Al Bajda.

SAD i Velika Britanija pokrenule su 11. januara napade na više od 60 vojnih ciljeva Huta, na 28 lokacija u Jemenu, podseća Rojters.

To je bio prvi vojni odgovor SAD na napade koje su Huti počeli da izvode na trgovačke brodove u Crvenom moru, u znak podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas u ratu protiv Izraela.

FT: SAD traže od Kine da podstakne Iran da obuzda napade Huta na Crveno more

Sjedinjene Američke Države zatražile su od Kine da podstakne Teheran da obuzda napade jemenskih Huta na komercijalne brodove u Crvenom moru, ali za sada se vidi samo mala pomoć Pekinga, preneo je danas Fajnenšel tajms pozivajući se na američke zvaničnike.

SAD su u više navrata pokretale to pitanje sa vrhunskim kineskim zvaničnici u poslednja tri meseca, navodi se u izveštaju, prenosi Rojters.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven i njegov zamenik, Džon Finer, raspravljali su ovog meseca o tim pitanjima na sastancima u Vašingtonu sa Liuom Đijenčaom, šefom Međunarodnog odeljenja Centralnog komiteta Komunističke partije Kine.

O tom pitanju razgovarao je i američki državni sekretar Antoni Blinken sa svojim kineskim kolegom, navodi se u izveštaju Fajnenšel tajmsa, i dodaje da američki zvaničnici veruju da, osim blagog saopštenja Pekinga objavljenog prošle nedelje, ima malo dokaza koji ukazuju na to da je Kina na bilo koji način izvršila pritisak na Iran kako bi ga navela da obuzda Hute.

Kudrov: Moskva želi mir u Jemenu

Moskva želi mirno rešenje u Jemenu, i na tome radi sa svim stranama, rekao je za TASS Jevgenij Kudrov, izaslanik zadužen za poslove Rusije u Jemenu.

"U našim kontaktima sa svim glavnim političkim snagama u Jemenu pokušavamo sve da ih ubedimo da se uzdrže i da kroz pregovore nađu kompromis", rekao je Kudrov.

Moskva se, prema njegovim rečima, nada da će njeni napori doprineti postizanju održivog političkog rešenja u Jemenu.

"Nadamo se da će naši napori pomoći da se zaustavi još jedna eskalacija u Jemenu i da se konačno postigne održivo političko rešenje u zemlji", dodao je Kudrov.