26. januar 2024 12:05

Visoki komesar UN za ljudska prava osudio prvo pogubljenje azotom u SAD

Izvor: TANJUG

podeli vest

Visoki komesar UN za ljudska prava osudio prvo pogubljenje azotom u SAD

Foto: Shutterstock.com/nexus 7, ilustracija

ŽENEVA - Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Folker Tirk osudio je danas pogubljenje zatvorenika Keneta Smita u američkoj državi Alabami novom metodom pomoću azota, navodeći da taj postupak može predstavljati mučenje.

Tirk je istakao da je reč o novom, neproverenom metodu koji može da predstavlja mučenje ili okrutno i nehumano postupanje, preneo je Rojters.

"Smrtna kazna nije u skladu sa osnovnim pravom na život. Pozivam sve države da uvedu moratorijum na smrtnu kaznu, kao korak ka njenom univerzalnom ukidanju", naveo je Tirk.

Smrtna kazna nad Smitom, koji je osuđen za ubistvo iz 1988. godine, izvršena je u četvrtak, a prvi put je upotrebljen novi metod smrtne kazne pomoću azota nakon što su SAD tokom četiri decenije za izvršenje tih kazni koristile injekcije.

Smit je preživeo jedan pokušaj pogubljenja u novembru 2022. godine kada su zvaničnici u Alabami prekinuli njegovo pogubljenje smrtonosnom injekcijom nakon bezuspešnog pokušaja, koji je trajao satima, da se ubaci igla u venu.

Smitu (58) je stavljena maska na lice i udahnuo je čist azotni gas kroz nju, što je izazvalo nedostatak kiseonika.