30. januar 2024 19:18

Predsednik Salvadora Najib Bukele: Očekujem ubedljivu pobedu na izborima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsednik Salvadora Najib Bukele: Očekujem ubedljivu pobedu na izborima

Foto: AP Photo/Moises Castillo

SAN SALVADOR – Salvadorski predsednik Najib Bukele, koji je sebe opisao kao "najopuštenijeg diktatora na svetu", za manje od pet godina pretvorio je Salvador iz zemlje ozloglašene po ubistvima i bandama, u naciju sa jednom od najnižih stopa ubistava u Americi.

Taj rekord znači da je gotovo sigurno da će biti ponovo izabran na predsedničkim izborima u nedelju za još jedan petogodišnji mandat, uprkos ustavnoj zabrani neposrednog reizbora, zabrinutosti birača za ekonomiju i kritikama drakonskog kršenja građanskih i ljudskih prava, prenosi Rojters.

Za vreme njegovog mandata, više od 2 odsto odrasle populacije centralne Amerike našlo se iza rešetaka, a nekoliko ustavnih prava je suspendovano, što je kritičare navelo da ga nazivaju autokratom modernog doba.

Žitelji Salvadora, međutim, umorni od godina nasilja bandi mogu da žive na način koji je ranije bio nezamisliv.

Dok im je ranije bilo zabranjeno da idu u kvartove koje kontrolišu rivalske bande, stanovnici sada mogu slobodno da se kreću i otvaraju firme bez plaćanja ogromnih iznuda.

Uprkos uznemirenosti zbog erozije građanskih sloboda, mnogi kažu da će i dalje podržavati Bukelea.

"Zašto menjati vođe? Da se ​​vratimo na isto? Srećni smo bez bandi i potrebna mu je moć da nastavi da menja", rekao je Elmer Martinez, 53-godišnji građevinski radnik u prestonici San Salvadoru.

Pod Bukeleom, snage bezbednosti sada mogu da uhapse bilo koga bez naloga, na osnovu anonimnih dojava, vlada ima neometan pristup privatnim komunikacijama, a pritvorenici mogu biti zadržani bez optužnice.

Grupe za ljudska prava osudile su proizvoljna hapšenja nevinih ljudi, mučenje i smrt zatvorenika u pritvoru.

Istraživanje javnog mnjenja Univerziteta Centralne Amerike iz januara 2024. pokazalo je da 82 odsto glasača podržava Bukelea.

Sa samo 4 odsto prema anketama, sledi Manuel "Čino" Flores, predsedničkog kandidata levičarskog Fronta nacionalnog oslobođenja Farabundo Marti (FMLN), koji je vodio zemlju 10 godina pre Bukelea.

Bukele, 42-godišnji bivši publicista, uporedo sa razbijanjem bandi, nastojao je da projektuje sliku transformisane, moderne nacije.

Učinio je El Salvador prvim na svetu koji je prihvatio bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja i redovan je na Instagramu i TikToku.

Odbacujući odela u korist farmerki sa uskim džemperima sa okruglim izrezom, dao je ton svom predsednikovanju u obraćanju generalnoj skupštini UN 2019. godine, kada je snimio selfi i objavio na platformi X.

Njegova popularnost je pojačana moćnom medijskom mašinom koja uključuje timove plaćenih internet trolova koji preplavljuju društvene mreže vladinom propagandom, manipulišući činjenicama, gušeći neslaganje i ciljajući novinare i političke protivnike, navodi britanska agencija.