2. februar 2024 22:24

Borelj: Do kraja godine EU će Ukrajini isporučiti više od milion komada municije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Borelj: Do kraja godine EU će Ukrajini isporučiti više od milion komada municije

Foto: AP Photo/Omar Havana

BRISEL - Šef evropske diplomatije Žozep Borelj saopštio je danas da će EU do kraja godine Ukrajini isporučiti više od milion artiljerijskih metaka i obučiti više od 60.000 vojnika.

Borelj je u autorskom tekstu objavljenom na sajtu EU naveo da blok značajno ubrzava vojnu podršku Ukrajini, i da će se tokom 2024. godine izdvojiti iznos nova za pomoć gotovo jednak iznosu koji je izdvojen u dve prethodne godine, ocenivši to ''prilično impresivnom količinom''.

''Sa našim državama članicama podelili smo nove zbirne podatke o našoj podršci Ukrajini od početka ruske agresije, pre skoro dve godine. Evropska unija, kroz sopstvene instrumente, i njene države članice, bilateralno, već su zajedno pružile više od 28 milijardi evra vojne pomoći Ukrajini'', napisao je Borelj, dodajući da je tokom 2024. isporučena već 21 milijarda evra pomoći.

On je istakao cilj da je nedavno dostignut cilj o obuci 40.000 vojnika Ukrajine i dodao da će tokom leta biti občeno njih još 20.000, kao i da će do marta Kijevu biti isporučeno 524.000 komada municije, odnosno nešto više od polovine predviđene količine municije.

''Do kraja godine Ukrajini će biti donirano 631.000 dodatnih komada municije. To znači da ćemo isporučiti više od milion komada pre kraja 2024.'', napisao je on.

Borelj je istakao da EU, kako bi ojačala industrijsku i tehnološku bazu, treba da pređe sa vanrednog režima u kojem se nalazi od početka rata u Ukrajini, na dugoročniji pristup bezbednosnim pitanjima.

Istakao je da je unutar EU bilo razgovora o situaciji u Crvenom moru i u Sahelu, i dodao da, kada je reč o Crvenom moru, biće pokrenuta nova akcija ASPIDES.

''To je starogrčka reč sa štit, a biće čisto odbrambena organizacija za zaštitu trgovačkih brodova u Crvenom moru jačanjem svesti o pomorskoj situaciji i njihovom pratnjom radi odvraćanja od napada. Ova misija neće sprovoditi nikakve akcije na kopnu. Naš cilj je da ga pokrenemo najkasnije tokom sledećeg Saveta za spoljne poslove 19. februara'', napisao je Borelj.

Kada je o Sahelu reč, on je istakao da EU mora da se prilagodi novoj realnosti u regionu, odnosno činjenici da su Niger, Mali i Burkina Faso napustile EKOVAS nakon što je hunta u Nigeru opozvala odgovarajuće pravne sporazume.

''U narednim nedeljama ćemo doneti i odluke o našoj vojnoj misiji u Maliju, pošto se njen mandat završava sledećeg maja. Na sledećem Savetu za spoljne poslove predstavićemo novi pristup Sahelu od zemlje do zemlje, uključujući i naše angažovanje u oblasti bezbednosti i odbrane'', poručio je Borelj.