12. februar 2024 12:39

Papa primio Mileja, sastanak iza zatvorenih vrata trajao oko sat vremena

Izvor: TANJUG

podeli vest

Papa primio Mileja, sastanak iza zatvorenih vrata trajao oko sat vremena

Foto: via AP, HO/Vatican Media

RIM - Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja primio je danas u Vatikanu argentinskog predsednika Havijera Mileja, a audijencija iza zatvorenih vrata trajala je oko sat vremana.

Argentinski predsednik uručio je papi tri poklona, a prema rečima portparola predsednika Manuela Adornija, reč je o kopiji pisma iz maja 1854. u kojem je tadašnji ministar spoljnih poslova Argentine Hose Marija Gutijerez dodelio Huanu Bautistu Alberdiju ključnu diplomatsku misiju u Evropi, prenosi agencija Nova.

Drugi poklon je komemorativna razglednica koju je argentinska pošta štampala u avgustu 2017. godine, kada je Marija Antonija de Paz i Figeroa, „Mama Antula“, proglašena blaženom.

Milej je papi dao i neke od svojih omiljenih argentinskih kolačića "dulce de leche alfajores" i kekse sa limunom.

Vatikan je saopštio da je sastanak trajao sat i 10 minuta, što je neuobičajeno za standarde papinih sastanaka.

Papa Franja i Milej su se već nakratko susreli juče, u bazilici Svetog Petra u Vatikanu, na kraju ceremonije kanonizacije Marije Antonije de Paz i Figeroa.

Milej je čvrsto zagrlio papu na kraju mise, a papa se našalio: „Ošišao si se!“

Milejeva kancelarija je objavila fotografije zagrljaja na platformi X uz tekst: „Neka Bog blagoslovi Argentince i neka nas nebeske sile čuvaju".

Milej, liberalni ekonomista, oštro je kritikovao svog sunarodnika tokom predizborne kampanje prošle godine, optužujući papu za političko mešanje i nazivajući ga „imbecilom“ koji „promoviše komunizam“.

Ali, u intervjuu ovog vikenda Milej je opisao Franju, bivšeg nadbiskupa Buenos Ajresa, kao "najvažnijeg Argentinca u istoriji".

S druge strane, papa je veoma kritičan prema preovlađujućem potrošačkom ekonomskom modelu i navodi da on izaziva nejednakost, siromaštvo, klimatske promene i uništavanje životne sredine.

Papa je pozvao Mileja u novembru da mu čestita na pobedi na izborima, a argentinski predsednik je tada zamolio Franju da dođe u Argentinu.

Poglavar rimokatoličke crkve nije otišao u domovinu od kada je preuzeo tu funkciju 2013. godine, iako je posetio susedne zemlje poput Brazila, Bolivije, Paragvaja i Čilea, što je zbunilo i Argentince i druge.

Nedavno je izrazio nadu da će posetiti Argentinu kasnije ove godine.

Milej će se u toku dana sastati i sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni i predsednikom Serđom Matarelom.