13. februar 2024 13:20

Rusija stavila na poternicu estonsku premijerku Kaju Kalas

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rusija stavila na poternicu estonsku premijerku Kaju Kalas

Foto: AP Photo/Omar Havana

MOSKVA - Ruske vlasti stavile su danas na poternicu premijerku Estonije Kaju Kalas zbog uništavanja spomenika sovjetskim vojnicima u toj baltičkoj državi, javljaju ruski mediji.

Pored Kalas, na poternici su se našli državni sekretar Estonije Tajmar Peterkop i litvanski ministar kulture Simonas Kajris, prenosi Rojters.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se Kalas našla na poternici zbog "skrnavljenja istorijskih spomenika", a ruska agencija TASS precizirala je da su baltički zvaničnici optuženi za "uništavanje spomenika sovjetskim vojnicima".

Iz ruskog ministarstva spoljnih poslova poručili su da je "ovo samo početak".

"Zločini protiv sećanja na oslobodioce od nacizma i fašizma moraju da budu procesuirani", poručila je portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova.

Estonske i litvanske vlasti zasad nisu komentarisale odluku Moskve.

Kalas je ranije Rusiju nazivala ''stalnom pretnjom po bezbednost zapadnih zemalja'' i pozivala na izolaciju te zemlje od ''slobodnog sveta'', tako što bi sve zemlje Evrope prestale da izdaju vize ruskim državljanima, prenosi RIA.

Ona je, pored toga, izjavila da je ''spremna da promeni estonski ustav'' kako bi Rusima i Belorusima bilo oduzeto pravo glasa na lokalnim izborima u Estoniji.