14. februar 2024 17:52

Pistorijus: Nemačka planira da poveća isporuku granata Ukrajini 3-4 puta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pistorijus: Nemačka planira da poveća isporuku granata Ukrajini 3-4 puta

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BRISEL - Nemačka planira da ove godine poveća isporuku artiljerijskih granata Ukrajini za 3-4 puta i nedavno je predala paket pomoći od 100 miliona evra, izjavio je u Briselu nemački ministar odbrane Boris Pistorijus pre početka sastanka ministara odbrane NATO-a i sastanka Kontakt grupe za pomoć Ukrajini.

Ministar je podsetio da je načelnik nemačkog generalštaba Karsten Brojer predao Kijevu paket pomoći u iznosu od 100 miliona evra tokom nedavne posete. Brojer se upoznao i sa novim vrhovnim komandantom ukrajinskih Oružanih snaga Aleksandrom Sirskim.

"Dakle, mi veoma dobro razumemo šta se dešava u Ukrajini i šta joj je potrebno“, uverio je Pistorijus, prenosi Ukrinform.

Napomenuo je da je rat u Ukrajini pokazao izuzetan značaj municije. Nemačka će 2024. potrošiti 3,5 milijardi evra na kupovinu municije, više nego ikada, rekao je nemački ministar.

"Nemačka će ove godine moći da poveća artiljerijske isporuke Ukrajine 3-4 puta u odnosu na 2023. godinu“, naveo je Pistorijus, napominjući da Nemačka sama povećava proizvodnju municije, kao i kupovinu municije i proizvodnih linija u inostranstvu.

Dodao je da je početkom nedelje zajedno sa kancelarom Olafom Šolcom učestvovao u postavljanju nove fabrike Rajnmetala za proizvodnju municije kalibra 155 mm u Unterlusu.

"Partnerima u NATO-u je potrebna takva municija, ali je pre svega potrebna Ukrajini", rekao je Pistorijus.

Nemački ministar je još jednom istakao prioritet jačanja PVO, što je trenutno jedan od centralnih izazova i odgovor na dugi rat.

Pistorijus je ponovio da Nemačka skoro svakodnevno prebacuje vojnu pomoć Ukrajini i podsetio da se približava druga godišnjica invazije na Rusiju u punom obimu i deseta godišnjica aneksije Krima.

"Možemo da konstatujemo da se Ukrajina 10 godina adekvatno branila od Rusije“, naglasio je Pistorijus i Rusiju nazvao najvećom pretnjom evroatlantskom prostoru u ovom trenutku.

Danas se u Briselu održava sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u formatu Ramštajn na kojem će biti razmotrena situacija na terenu i hitne potrebe Ukrajine.

Ministri odbrane Alijanse će sutra razgovarati o tome kako dalje ojačati odvraćanje i odbranu NATO-a, nakon čega će uslediti sastanak Saveta NATO-Ukrajina uz učešće ukrajinskog ministra odbrane Rustema Umerova.