23. februar 2024 13:02

Ukrajina: Usvojen zakon o demobilizaciji vojnih obveznika kojima je istekao vojni rok

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ukrajina: Usvojen zakon o demobilizaciji vojnih obveznika kojima je istekao vojni rok

Foto: Shutterstock.com/Mo Photography Berlin, ilustracija

KIJEV - Ukrajinski parlament, Vrhovna rada, usvojila je zakon o upisu u rezervni sastav vojnih obveznika koji su vojni rok odslužili za vreme vanrednog stanja.

Poslanik Jaroslav Železnjak iz stranke Holos objavio je ovo na Telegramu, komentarišući usvajanje predsedničke zakonodavne inicijative "O uvođenju amandmana na Poglavlje XII "Završne odredbe" Zakona Ukrajine "O vojnoj dužnosti i vojnoj službi u vezi sa Uslovima služenja vojnog roka" (br. 11035), preneo je Ukrinform.

Železnjak je rekao da je 319 poslanika glasalo za zakon.

Dokument je usvojen uz predloge Komiteta za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove Vrhovne rade.

Zakon predviđa da se za vreme opšte mobilizacije i pravnog režima vanrednog stanja u Ukrajini, vojni obveznici kojima je istekao rok služenja vojnog roka za vreme vanrednog stanja i kojima je služba produžena preko utvrđenih rokova, upisuju u rezervni sastav u rokovima utvrđenim ukazom predsednika Ukrajine.

Istovremeno, očekuje se da takva lica ne mogu biti pozvana na služenje vojnog roka za vreme mobilizacije u trajanju od 12 meseci od dana otpuštanja iz vojne službe ako nisu izrazila želju da nastave služenje vojnog roka.