12. mart 2024 12:48

Rafael Grosi u poseti Japanu da ispita ispuštanje vode iz oštećene nuklerake Fukušime

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rafael Grosi u poseti Japanu da ispita ispuštanje vode iz oštećene nuklerake Fukušime

Foto: AP Photo, Pool/Eugene Hoshiko

TOKIO - Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi boravi danas u Japanu kako bi ispitao ispuštanja prečišćenih radioaktivnih otpadnih voda iz oštećene nuklearne elektrane Fukušima Daiči i razgovarao o daljoj saradnji sa Japanom u promovisanju miroljubive upotrebe nuklearne energije i neširenja nuklearnog oružja.

Grosi se nalazi u Japanu prvi put otkako je u avgustu počelo puštanje prečišćene vode iz oštećene nuklearke, preneo je AP.

On dolazi, takođe, dan nakon što je Japan obeležio 13 godina od zemljotresa i cunamija koji su 11. marta 2011. izazvali katastrofu u Fukušimi.

"Ovaj datum ima posebno značenje u Japanu", rekao je Grosi tokom sastanka sa japanskim ministrom za životnu sredinu Šintarom Itom, što je bio njegov prvi u nizu razgovora sa najvišim japanskim zvaničnicima planiranim tokom trodnevne posete.

Katastrofa je izazvala mnoge poteškoće, ali i dovela do "jačanja veza i saradnje između IAEA i Japana", rekao je Grosi.

Snažan zemljotres i cunami 2011. godine oštetili su napajanje i funkcije hlađenja reaktora u elektrani Fukušima, izazivajući trostruko topljenje i akumuliranje velikih količina radioaktivne otpadne vode.

Posle više od decenije rada na čišćenju, neklerana elektrana je 24. avgusta počela da ispušta vodu nakon što ju je tretirala i razblažila velikim količinama morske vode, čime je započeo proces za koji se očekuje da će trajati decenijama.

Ispuštanju su se oštro usprotivili ribari i susedne zemlje, uključujući Kinu, koja je zabranila sav uvoz japanskih morskih proizvoda odmah nakon što je ispuštanje počelo.

Japan je zatražio pomoć IAEA u vezi sa praćenjem i evaluacijom bezbednosti kako bi ublažila zabrinutost oko plana ispuštanja vode.

Očekuje se da će Grosi pregledati postrojenje za ispuštanje vode sutra, posle sastanka sa lokalnim stanovništvom.

On će se, takođe, sastati sa ministarkom spoljnih poslova Joko Kamikavom i ministrom ekonomije i industrije Kenom Saitom, sa kojima će razgovarati o saradnji u nuklearnom razoružanju, neširenju nuklearnog oružja, Severnoj Koreji i Iranu, kao i upotrebi atomske energije u mirnodopske svrhe, naveli su japanski zvaničnici.