27. mart 2024 21:14

Patrijarh Kiril: NATO agresija pokazala licemerje Zapada i čvrstinu srpskog naroda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Patrijarh Kiril: NATO agresija pokazala licemerje Zapada i čvrstinu srpskog naroda

Foto: Shutterstock.com/Ververidis Vasilis, arhiva

MOSKVA - Vojna agresija NATO-a na Jugoslaviju 1999. godine jasno je pokazala licemerje zapadnog sveta i istovremeno čvrstinu srpskog naroda, izjavio je ruski patrijarh Kiril na vanrednom Svetskom ruskom narodnom saboru.

"Pre tri dana smo se podsećali tragičnog datuma - 24. marta se navršilo 25 godina od početka vojne agresije NATO-a na suverenu Jugoslaviju i intenzivnog bombardovanja Beograda. Tada sam bio u Beogradu i svojim očima video ova bombardovanja. Odseo sam u hotelu koji je bio iznad centra grada i sa terase hotela sam sve mogao da vidim. Nikada neću zaboraviti osećaj zapanjenosti, kada vidite kako rakete lete, kako padaju na miran grad, kako eksplodiraju i počinje požar“, rekao je patrijarh.

On je napomenuo da se sve to dogodilo bez objave rata, zato što je „nekome palo na pamet da pacifikuje srpski narod i celu Jugoslaviju“.

„Mislim da će ova slika ostati pred mojim očima do kraja mog života“, rekao je poglavar Ruske pravoslavne crkve.

Prema njegovim rečima, tada je postalo jasno da reči „demokratija”, „sloboda”, „ljudska prava”, „međunarodno pravo” ne predstavljaju ništa ako je to u interesu svetskih moćnika, prenosi Sputnjik.

„Ali, uprkos neviđenim vojnim merama koje su zapadne zemlje kolektivno preduzele, ništa im nije pošlo za rukom. Jer jaka vera srpskog naroda, njegova nepokolebljiva odanost Hristu i Crkvi, kao i njegova nacionalna tradicija, i dalje duhovno hrane našu braću”, zaključio je patrijarh.