7. april 2024 08:03

Kineski premijer Li Ćang: SAD i Kina treba uzajamno da se poštuju i da budu partneri

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kineski premijer Li Ćang: SAD i Kina treba uzajamno da se poštuju i da budu partneri

Foto: AP Photo, Pool/Tatan Syuflana

PEKING - Kineski premijer Li Ćang izjavio je tokom sastanka sa ministarkom finansija SAD Dženet Jelen u Pekingu da bi dve zemlje trebalo da poštuju jedna drugu i da budu partneri, a ne protivnici.

Li je rekao da je tokom posete Jelen napravljen "konstruktivni napredak", prenosi Rojters.

Jelen je istakla da je sposobnost dve zemlje da vode teške razgovore dovela SAD i Kinu tokom prošle godine na "stabilnije osnove" i dodala da Vašington i Peking imaju "dužnost" da odgovorno upravljaju složenim odnosima.

"Iako imamo više obaveza, uspostavili smo stabilnije bilateralne odnose. To nije značilo ignorisanje naših razlika ili izbegavanje teških razgovora. To je značilo da shvatamo da možemo napredovati samo ako direktno i otvoreno komuniciramo jedni sa drugima", rekla je Jelen.

Tokom jučerašnjeg susreta Jelen sa kineskim potpredsednikom He Lifengom u Guangdžou, značajnom industrijskom, trgovačkom i izvoznom centru Kine, postignut je dogovor da se pokrene dijalog koji bi bio fokusiran na "uravnotežen rast" i zaštitu američkih radnika i preduzeća, navodi Rojters.

Kineski međunarodni radio prenosi da su se dve strane složile da razgovaraju o pitanjima kao što su uravnoteženi rast Sjedinjenih Država, Kine i globalne ekonomije, finansijska stabilnost, održive finansije i saradnja u borbi protiv pranja novca u okviru kinesko-američkog sporazuma.